Thursday, July 27, 2017

Killer Soft Donut Ball....




Buat lagi donut menggunakan resepi killer soft bread utk jamuan raya kat sek kakak hari tu...Alhamdulillah mmg terbukti sedap, sesuai dgn nama yg diberi
Terima kasih banyak2 pada empunya resepi asal..







RESEPI KILLER SOFT BREAD / DONUT

 
Bhn2:

260 gram gandum protein tinggi (tepung roti)
3 gram ragi instant
180 gram cecair ( 1 telur + susu cair )
30 gram gula pasir
30 gram butter
2 gram garam
 
 
Caranya
1. Bancuh telur bersama susu (bahan cecair).
2. Tambahkan kedalam bahan kering (tepung, gula pasir, ragi). Gaul bersama sehingga sebati memjadi adunan yang sedikit melekit.
3. Tambahkan garam dan butter sedikit demi sedikit, teruskan menguli sehingga adunan menjadi licin dan berkilat.
4. Bahagikan kepada 3 atau 4 bahagian. Canai dan boleh ditambahkan inti mengikut selera 
5. Untuk dapatkan permukaan roti cantik berkilat boleh dioles dengan sapuan telur.
6. Biarkan doh mengembang sehingga dua kali ganda memenuhi loyang.
7. Bakar dalam oven pada suhu 175°C selama 10-15 minit, bergantung kepada oven anda masing-masing - utk donut, goring dlm minyak yg telah dipanaskan dahulu sehingga kekuningan, angkat dan toskan ..
 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...