Kali ni Liza gunakan natural yeast pulak utk buat apam balik ni...Alhamdulillah tetap moist dan tetap sedap,sukaaaaa sgt
Masih menggunakan resepi apam balik dr SINI cuma ubah suai sikit sbb guna sourdough starter ni..
APAM
BALIK LEMBUT DAN SEDAP
Bhn2:
250gm tepung gandum
15gm susu tepung
1/2 s/t baking powder
50gm gula kastor
1/4 s/t garam
280ml - 300ml air biasa
1 cawan sourdough starter
2 biji telur
30gm gula pasir
3/4 s/t soda bikarbonat
25gm butter - cairkan
Bhn inti:
Kacang tanah panggang - cincang kasar
Krim jagung
Gula pasir - utk tabor
Choc rice atau apa saje ikut citarasa
Bhn2:
250gm tepung gandum
15gm susu tepung
1/2 s/t baking powder
50gm gula kastor
1/4 s/t garam
280ml - 300ml air biasa
1 cawan sourdough starter
2 biji telur
30gm gula pasir
3/4 s/t soda bikarbonat
25gm butter - cairkan
Bhn inti:
Kacang tanah panggang - cincang kasar
Krim jagung
Gula pasir - utk tabor
Choc rice atau apa saje ikut citarasa
- di dlm mangkuk, campurkan tpg gandum, susu tepung, baking powder, gula pasir dan garam, kacau rata
- tuang air sedikit2 sambil dikacau menggunakan whisk hingga rata.
- masukkan butter cair dan soda bikarbonat, kacau rata.
- masukkan sourdough starter, kacau rata dan perap 30 minit.- pukul ringan telur dan baki gula 30gm td.
- masuk ke dlm adunan tepung dan kacau rata.
- ambil sesenduk adunan dan masukkan ke dlm pan yg telah dipanaskan.
- bila dah separuh masak, tabur bhn inti dan tutup sekejap.
- masak dgn api kecil hingga kulit luar keperangan.
- angkat dan sapukan butter pada kulit apam balik agar kekal moist dan sedap..
1 comment:
Apam balik yg kat pasar malam tu nipis sangat. Tak best.
Post a Comment