Assalamualaikum wbt...ni menu yg tak tau bila, maknanya dah lama sgt dia terperuk dlm folder..
Disebabkan adik minat sgt dgn sup keting ni, maka umi pun gigih la utk buat sendiri, mmg beria2 dia makan..Alhamdulillah
Liza buat ni gunakan resepi sup kat SINI, cuma macam biasa la..disebabkan keting ni agak liat dan ssh lembut, Liza masak rebus dulu dgn pressure cooker..jimat masa,hihii
RESEPI SUP URAT KETING
Bhn2:
1 kilo urat keting- bersihkan
1 sudu makan perencah sup + sedikit air dan bancuhkan (tak letak pun ok) 1 peket sup bunjut atau rempah 4 sekawan
cili padi secukupnya (diketuk)
2 btg serai ( ketuk) - Liza tambah
2 biji bawang merah (ditumbuk)
1 ulas bawang putih (ditumbuk)
1/2 inci halia (ditumbuk)
1/2 sudu makan lada hitam (ditumbuk)
1/2 cawan jus limau nipis (lebih masam lagi bagus)
garam dan gula secukupnya
1 labu bawang besar (dimayang)
bawang goreng
daun sup/daun bawang
ubi kentang, tomato dan karot untuk campuran - xletak
air secukupnya
Cara-cara
- Tumis
bahan-bahan tumbuk dan rempah hingga wangi. Masukkan perencah sup(jika suka).
Tumis lagi hingga pecah minyak. Kemudian angkat dan masukkan ke dalam periuk
berisi tulang tadi. (Masukkan sup bunjut jika tak menggunakan rempah 4 sekawan).
1 comment:
Kakak sekeluarga suka sup urat macam ini Liz
Makan roti cecah dgn sup macam ini pun best tau:)
Post a Comment