Tuesday, October 27, 2015

Donut Kentang yg Lembut...



Donut ni sebenarnya dah berkurun Liza buat,hihii..masih menggunakan resepi kat SINI...terima kasih semuanya atas perkongsian resepi ni ye...





 
RESEPI DONUT SUPER LEMBUT

 
Bhn2:

250 gram tepung gandum
50 gm kentang rebus yg dihaluskan- lecek
1 biji telor ayam + 1/2 sudu kecil garam (dikacau dlm bekas lain dulu)
2 tbs susu tepung apa2 jenama 
70-100 ml air ais
1 1/2 tbs shortening@ margerin
2 sudu besar gula
1 tsp Baking powder
1 3/4 tsp yis mauripan
 
*doh lembut dan tak lekat kat tangan dikira ok..insyaallah...pastikan doh jgn lembik sangat sbb nanti masa menggoreng minyak serap dlm donut...
 





Caranya : saya guna mixer ( Liza guna BM)
 
1. Masukkan semua bahan kering dulu dalam bekas adunan kemudian masukkan telor yang dipukul dulu dlm bekas lain serta masukkan air sedikit demi sedikit (part ni kene pastikan air tu taruk sikit2 ye sambil mesin menguli sehingga doh tu tak lekat kat tangan) serta last skali shortening atau marjerin dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut dan elastik ye, Uli selama 20 minit
 
2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. saya letak dlm oven 25 minit ( suhu 30 C) jika disuhu bilik masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam atau nak letak kat tmpt panas pun boleh..
 
3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bentuk doh tersebut dgn acuan donat atau bentukkan rupa donat dan susun donat2 atas dulang yang ditabur tpung gandum... dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.
 
4. Goreng di dalam minyak panas...masa menggoreng tu turunkan suhu panas supaya donut tidak hangus....angkat dan hias dengan gula atau coklat....selamat mencuba...
# tips masa nak menggoreng tu taruk 1 sudu makan shortening...insyaallah makin gebu..jazakallah rozy amir bagi tips ni



2 comments:

Nooriah Abdullah said...

nampak kegebuan donut ni Liza nak minta pun mmg confem dah tkde sbb dah berkurun buat kan haha

Rizziela said...

nampak sedap & menariknya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...