Thursday, July 2, 2015

Kuih Ketayap...





Assalamualaikum wbt...ketayap ni liza buat masa hari pertama Ramadan, masih menggunakan resepi yg sama sebab senang dan tak koyak...resepi ni memang senang hamdle la, bhn2 pun mmg sentiasa ada kat rumah kita...


RESEPI KUIH KETAYAP
Bhn2 kulit:
1 cawan tpg gandum
1 cawan jus air pandan (5 helai daun pandan + 1 cawan air)
1/2 cawan santan / susu segar / air
1 biji telur
Pewarna hijau
Sedikit garam

Bhn2 inti :
½ biji kelapa parut
¼ cawan gula kabung - nise

½ cawan gula pasir
1 helai daun pandan
¼ cawan air

Untuk kulit :
1) Satukan semua bahan di dalam mangkuk. Kacau sebati dan tapiskan.
2) Panaskan kuali leper (pan) dan sapu rata dengan minyak masak/ marjerin.
3) Tuangkan sesenduk adunan dan ­lenggangkan kuali tadi supaya adunan rata dan nipis. Setelah masak, angkat dan ketepikan.
4) Ratakan kulit, letak sedikit inti di tengahnya. Lipat bahagian kiri dan kanan. Gulung kemas­. Buat hingga habis. Sedia untuk dihidangkan.

Untuk inti:
1) Gaulkan semua bahan inti dalam kuali dan jerangkan ke atas api yang sederhana.
2) Kacaukan inti hingga merengas dan separa kering. Angkat dan ketepikan.





Pada empunya resepi, Liza mintak halalkan ye resepi ni, sebab Liza lupa dr mana Liza dapat resepi ni...



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...