Assalamualaikum wbt...Liza mmg jarang buat lontong kat rumah sbb hubby mmg tak suka makan ni...jadi kadang2 menu ni Liza sendiri pun dah lupa, hihihi
Yang ni pun tak ingat dah bila Liza buat, bila tgk balik gambar ni tetiba terliur..nmpak gayanya dalam masa terdekat ni mmg kena buat lagi la...
Ni lah resepi yang selalu Liza gunakan..
RESEPI LONTONG KUAH LODEH
Bhn2:
300gm udang hidup, buang kulitnya - kali ni letak ayam
2 biji lada merah- hiris nipis
2 ulas bawang putih- tumbuk
5 ulas bawang merah- tumbuk
1 inci kunyit hidup - tumbuk
segenggam udang kering - ditumbuk
2 batang serai, dititik
4 cawan pati santan
Garam dan gula
3 btg kacang pjg - diptong pendek
3 keping tauhu - goreng
4 keping tempe - potong kecik
2 keping fucuk dan suhun
Masak bahan tumbuk dan serai bersama santan di atas api sederhana.
Masukkan garam dan gula secukupnya. Apabila mendidih, masukkan kacang panjang, tauhu basah dan tempe.
Selepas 10 minit, masukkan fucuk, suhun dan cili merah hiris. Apabila semua bahan lembut, masukkan santan pekat.
Kacau hingga ia mendidih sebelum diangkat.
Bhn2 sampingan:
Nasi impit
Sambal ikan bilis
- potong kecil nasi impit, masukkan ke dlm mangkuk / pinggan, tuangkan kuah lodeh dan letak sambal ikan bilis diatasnya...sedia di makan...perghhhhh
No comments:
Post a Comment