Friday, January 9, 2015

Kuih Lapis Pelangi....


 

Ni pun menu yang dah berkurun Liza buat..kali ni saje buat kaler soft sikit, hihihi cantik jugak kan...masih menggunakan resepi dr ratu talam K.Yati, thnx ye kak...resepi ni dah jadi sebahagian dr list peberet family Liza...





RESEPI KUIH LAPIS PELANGI
Bhn2:


  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1 cawan santan pekat
  • 3 cawan air
  • Secubit garam
  • perisa pandan dan pewarna hijau (purple,oren,merah,kuning,hijau)
  • Cara Penyediaan

    1. Satukan kedua2 jenis tepung, garam dan gula. Masukkan air dan santan pekat.
    2. Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
    3. Masukkan pewarna hijau dan perisa pandan ke dlm 1 bahagian dan 1 bahagian biarkan plain je. 
    4. Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada acuan lompang.
    5. Masukkan 1 sudu kecil adunan putih dan kukus selama 3 minit/ sehingga adunan keras sikit.
    6. Lapiskan pula 1 sudu kecil adunan hijau dan kukus lagi selama 3 minit/sehingga keras sikit dan di ikuti adunan seterusnya.
    7. Lapiskan adunan berselang-seli hingga habis. (*bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 10 minit ).
    8. Setelah masak, angkat dan sejukkan..





    No comments:

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...