Tuesday, September 9, 2014
Mee Rebus Haji Wahid Lagiiii....
Atas permintaan hubby maka Liza buat lagi mee rebus ni, dah jadi menu peberet hubby n anak2...thnx pada ct yg memanjangkan resepi ni..
Mee rebus Haji Wahid ni kalau tak silap Liza berasal dr Johor kan..kalau Liza silap, tolong perbetulkan ye..walaupun tak pernah rasa sendiri cmner rasa mee rebus yg sebenarnya, tapi dgn resepi ni pun dah cukup sedap dan menyelerakan...betoiii, kalau tak caya jom buat..
RESEPI MEE REBUS HAJI WAHID
Bhn2:2 kilo mee kuning, dicelur
1/2 kilo daging, dihiris halus ataupun tetel
4 biji keledek, direbus dan dikisar
1 cawan tauchu, dicuci dan dikisar
3 ulas bawang putih, dikisar
3 biji bawang merah, dikisar
1 inci halia, dikisar
1/2 cawan udang kering, dikisar
3 batang serai, dititik
1 inci lengkuas, dititik
5 sudu makan rempah kari daging
garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
minyak untuk menumis
Bahan Taburan Tepung Udang Kering- xbuat
1/2 cawan udang kering, dikisar
80g tepung gandum
¼ camt serbuk kunyit
garam
air secukupnya
minyak untuk menggoreng
Bahan Hiasan
tahu yang digoreng, dipotong kecil
daun sup, dimayang
bawang goreng
telur rebus, dibelah dua
lada hijau, dipotong bulat
taugeh, dicelur
limau kasturi, dibelah dua- ganti dgn limau nipis
Cara Menyediakan
Cara-cara untuk Tepung Udang Kering
Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata. Cara menggoreng ada teknik sikit. Bancuhan tepung direnjis pada minyak dan goreng adunan sehingga garing. Angkat dan toskan. Minyak kena banyak untuk menggoreng tepung ini.
Cara-cara untuk Kuah
Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik. Kemudian tumis bawang putih, bawang merah, halia dan udang kering yang telah dikisar hingga naik bau. Masukkan rampah kari kacau rata, kemudian masukkan tauchu dan keledek yang telah dikisar bersama dengan daging. (selalu tauchu dan keledek yang dikisar kita letakkan air untuk senang dikisar) jadi tak payah tambah air takut kuahnya tak pekat. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa.
Cara untuk menghidang
Hidangkan mee yang telah dicelur bersama taugeh. Tuangkan kuahnya dan kemudian hiaskan dengan tahu goreng, daun sup, bawang goreng, telur rebus, lada hijau, limau kasturi dan tak lupa juga taburan tepung udang kering.
Labels:
mee/bihun/kuetiaw
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
terliurnya tengok mee rebus....
Nampak best la menu akak tu..
Post a Comment