Thursday, April 17, 2014

Ayam Penyet...




Assalamualaikum wbt... ayam penyet lg,masih menggunakan resepi yg dah pernah Liza buat kat SINI...tapi kali ni makan dgn nasi biasa je, tetap sedap...

Tuan rumah dah tak tau nak citer ape, jom tgk resepi ye, amik dr dapur Hana...thnx cikgu..



RESEPI AYAM PENYET

Bhn2:

1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan
½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
1 sudu besar Serbuk Kunyit
½ sudu besar Serbuk Lada Putih
3 ulas Bawang putih
1cm Halia
Sedikit Air
1 sudu kecil Garam
Minyak masak untuk menggoreng.


  1. Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
  2. Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lama2 cenggini best.
  3. (Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)- kite tadak tauhu/tempe. Tak buat. - Liza pun xbuat
  4. Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.
  5. Panaskan minyak dan goreng hingga garing.




Kalau nk resepi set yg lengkap boleh klik kat SINI ye...



3 comments:

umi's cup cake said...

Salam kak liza,
rajinnya kak liza ni..tak terkejar siti nak ikut..

Tina Othman said...

sedapnya kak liza, boleh copy lah resepi ni simple je

tun_telani said...

Salam kak liza.. mmg sedap ayam penyet nih.. tun penah wat ikut resepi ros JM.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...