Saturday, April 5, 2014

Baked Macaroni n Cheese.....


Assalamualaikum wbt dan selamat berhujung minggu....mmg dah banyak kali Liza buat baked macaroni n cheese ni sbb anak2 mmg sukaaaa sgt...nak buat pun amat senang bg Liza...

 Terima kasih yg tak terhingga buat Dayang sbb resepi ni dah menjadi salah satu resepi kesukaan family Liza...




RESEPI BAKED MACARONI DOUBLE CHEESE
 
Bhn2:
 
  • 2 cawan makaroni + 1 cawan pasta spirals (direbus ala dente* dan toskan) - Liza guna makaroni je
  • 150 g minced beef/chicken
  • 2 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 labu bawang besar (dihiris dadu kecil)
  • 1 tin kecil puri tomato atau 1 botol kecil sos spagetti
  • sedikit sos cili
  • sedikit sos tomato
  • sedikit garam
  • 1 sudu besar mentega
 Sos Putih :
 
  • 2 cawan susu segar
  • 1 sudu besar mentega
  • sedikit lada sulah
  • 2 sudu besar tepung gandum (dibancuh dengan sedikit air)
  • 1 slice cheesedale atau 30 g krim keju
  • sedikit garam dan gula
 
  • lain-lain : keju parut dan oregano
Cara-cara :
 
Cairkan mentega di dalam kuali dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
Kemudian masukkan daging/ayam cincang dan kacau hingga airnya kering.
Barulah dimasukkan puri tomato atau sos spagetti. Gaulkan sebati. Kemudian masukkan sos cili, sos tomato, garam dan gula secukup rasa. Setelah kuahnya pekat. Tutupkan api.
Satukan kuahnya dengan pasta tadi dan gaulkan hingga rata. Boleh juga letak mushroom jika suka.
Sos putih : Cairkan mentega di dalam kuali leper/periuk. Kemudian masukkan cheesedale atau krim keju. Kacau hingga cair. Barulah dituangkan susu segar. Masak hingga susu mendidih. Masukkan lada sulah, sedikit garam dan gula.
Akhir sekali masukkan bancuhan tepung dan kacau lagi hingga pekat. Tutupkan api.
Sediakan bekas tahan panas atau loyang aluminium. Sapukan dengan mentega. Masukkan pasta tadi di dalamnya dan ratakan dengan sos putih.
Taburkan keju parut dan oregano.
Bakarlah selama 35-40 atau hingga keperangan dengan suhu 160C.
 
* al dente : cooked enuf to be firm but not so soft / tak keras dan tak lembut sgt
 
**cara merebus pasta : didihkan air bersama sedikit garam dan kemudian barulah dimasukkan pasta. masa memasak lbh kurang 7-9 minit ikut instruction pd bungkusannya.





 

2 comments:

Nadz Nazharzan said...

Assallamualaikum Liza.
Jalan2 ke sini. Ni resepi yang anak bujang Nadz suka tapi ummi dia ni yg malas nak buat.hihihi...

Ayu said...

Assalam Liza,
waduh ini favourite anak2 akak..kalau buat sikit tak cukup..maunya cheese 1 packet habis..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...