Thursday, October 24, 2013

Ayam Golek Beriani...



Assalamualaikum wbt...sebenarnya ayam golek beriani ni dah berkurun Liza buat, hihihi..mmg best sgt ayam golek ni, kalau tak, takde la sampai 2 kali Liza buat dlm masa terdekat ni..mula2 tu buat utk makan dgn nasi putih je, lepas tu buat lagi kali kedua digandingkan dgn nasi lobak merah...terangkat bebbb

Masa dok kemas buku2 resepi lama, terjumpalah resepi ni, mula2 tu teragak2 jugak nk try, pastu bila fikirkan kat kedai Ayamas pun ada jual jugak ayam golek ni, so Liza decide kena try sbb kalau tak try mmg tak tau macamana rasa dia kan...dan mmg tak menyesal la, alhamdulillah sebab family Liza semua suka rasa ayam golek ni...



RESEPI AYAM GOLEK BERIANI

Bhn2:

1 ekor ayam
2 ulas bawang putih - kisar
11/2 inci halia - kisar
2 biji bawang besar - kisar
3 s/b rempah beriani
2 s/b rempah kari daging
3 s/b minyak sapi
Rempah 4 sekawan
1/2 biji santan
2 s/b sos tomato
Sedikit madu
Garam
Sehelai daun pandan

- rempah beriani dan rempah kari dibancuh dgn sedikit air, ketepikan..
- panaskan minyak sapi, masukkan daun pandan dan rempah 4 sekawan dan tumis hingga wangi...
- masukkan bhn2 kisar dan rempah2 yg dibancuh td, masak lagi hingga naik minyak..
- masukkan sos tomato, madu, garam dan santan..kalau nmpak pekat sgt boleh tambah air sikit ye..
- masukkan ayam dan masak hingga  3/4 masak..
- keluarkan ayam dan tutup api..
- letak ayam di dalam dulang pembakar dan bakar di dalam oven, suhu 180C selama 30-45 minit atau sehingga ayam telah masak..
- hidang ayam di dalam pinggan dan tuangkan kuah td..



* Air yg keluar masa proses membakar ayam td jgn dibuang, campurkan dgn kuah ayam td..



1 comment:

Cheq Sue said...

nah...tu diaaaaaaaaaaa... sekoq dok tebongkang lam pinggan. mesti puas dok makan ni kan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...