Sebenarnya mmg dah lama nak buat ayam panggang ala bangkok ni, last2 bulan pose jugak la yg jd kenyataan...biasa la kan, time pose ni macam2 menu yg nk try, maklumlah bulan istimewa katanya....
Liza tgk resepi ayam panggang ni kat dapur mamasya,kak nor dan sumber resepi katanya dr kak ummi...thnx pada semua ye...ayam ni mmg sedap tak terkata, sape yg nk try tu sudi2 kanlah mencuba ye...Liza buat ari tu untuk makan dgn nasi kerabu, perggghhh mmg terangkat bebb...hihihi
Kalau nengo kat ayam Liza ni tunggang terbalik jadinya,,almaklumlah masa ni dah nk buka pose, jd faham2 je la ye, kelam kabut....kalau nk tgk ayam yg berposing cantik, blh la klik link kat atas tu....hiihhihi
RESEPI AYAM PANGGANG ALA BANGKOK
Bhn2:
1 ekor ayam - potong 2 (*akak potong 6 bhg.)
15 gm kunyit. (akak letak 2 cm)
80 gm serai (akak letak 3 btg)
30 gm bawang putih (akak letak 3 ulas)
20 gm batang ketumbar
10 gm serbuk lada putih (*akak letak lada putih biji yg dikisar)
Bahan Perapan:-
30 gm sos cili (*akak letak 2 sb. cili kisar)
15 gm sos ikan (letak 1 sudu besar)
20 gm pati ayam (*akak xda stok, letak yg serbuk 1 kiub)
4 gm sos tiram (letak 2 sudu besar)
35 gm gula (letak 2 sudu besar)
50 ml santan
1 sudu besar madu
10 gm garam
Bahan Sos:-
30 gm cili merah - cincang halus (akak letak 3 tangkai)
15 gm bawang putih - cincang
50 gm cuka (letak 3 sudu besar)
1 sk. sos ikan
15 gm air gula (akak letak gula 2 sb + air panas sikit)
6 tangkai cili padi -cincang halus
Cara-Cara:-
- Bersihkan ayam dan toskan airnya.
- Kisar lumat kunyit, serai, bawang putih, batang ketumbar dan lada putih.
- Kemudian gaulkan kesemua bahan perapan dengan bahan kisar. Perap ayam selama satu jam.
- Kemudian panggang ayam selama 20 minit di dalam ketuhar (akak tambah masa agar ayam kelihatan sedikit garing). Balik-balikkan ayam agar masak sama rata sambil disapu lebihan bahan perapan.
- Untuk sosnya, campurkan cukal sos ikan dan air gula. Cincangkan cili merah dan bawang putih. Satukan kesemua bahan tadi dan hidang bersama ayam panggang
No comments:
Post a Comment