Thursday, November 9, 2017

Lamb Stew...



Bila buat macam ni, kompem licin pinggan...kadang2 anak2 ni memilih kan, jadi Liza selalu selitkan sayuran dlm menu tanpa diaorang sedar..diaorang ingat diaorang lagi terer?? huhh

Lamb stew ni Liza makan dgn roti sourdough yg Liza buat, mmg sesuai sgt la..







LAMB STEW MY VERSION

Bhn2:

8 keping lamb - perap dgn tepung gandum dan cuci
1/2 cawan sos tomato
1/2 cawan kicap
2 helai daun bay
1/2 s/t serbuk lada hitam
1/2 s/t dried oregano
1/2 s/t dried parsley
1 tangkai rosemary - liza guna yg fresh
1 labu bawang besar - hiris
2 biji bawang putih - cincang halus
Beef stock / air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Karot - potong kecil
Ubi kentang - potong kecil
Ubi keledek - potong kecil

- sapu lamb dgn serbuk lada hitam dan sedikit garam
- panaskan periuk dan grg sekejap lamb td dgn minyak yg sedikit sahaja ( ala2 macam kita grill ), angkat dan ketepikan
- tumis bwg2 hingga naik bau ( xperlu tambah minyak ye)
- masukkan semua bhn di atas dan masak hingga semua bhn empuk
- jika rasa dah sesuai, boleh lah dihidangkan panas2 dgn roti atau nasi





No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...