Wednesday, November 29, 2017

Kek Batik versi Lembut Lagiii...




Kali ni kakak nk try buat sendiri kek batik ni sbb dia nk makan,ihhii
So, Liza Tanya dia nk yg versi rangup atau lembut..dia cakap nk yg versi lembut macam umi buat ari tu
Jadi Liza pun suruh dia buat macam resepi kat SINI, cuma Liza kurangkan sikit telur tu ..
Puashati kkk dapat buat sendiri kek batik ni utk pestime, mmg dia mkn berulang2 dan dia paling happy bila semua org puji sedap..










RESEPI KEK BATIK BISKUT MARIE VERSI LEMBUT
Bhn2:

Biskut marie secukupnya -  guna 27 keping
4 biji telur A/B - guna 3 biji A ( kali ni guna 2 biji je )
4 s/b serbuk koko *
4 s/b milo *
3/4 cawan gula *
3/4 cawan susu pekat *
125 gm buttercup *
1 s/the esen vanilla *
1 sachet nescafe 3in1 - Liza tambah

- campur semua bhn bertanda *, kemudian masak menggunakan api perlahan sehingga semua larut.
- sambil terus dikacau, masukkan telur dan masak sehingga adunan pekat dan meletop2, matikan apiu.
- susun biskut marie didalam Loyang yg telah dialas plastic, kemudian tuang adunan coklat dan ratakan.
- teruskan proses melapis , tekan sedikit2 kek supaya padat.
- sejukkan dalam fridge 4 jam atau semalaman
- pastikan kek betul2 keras sebelum dipotong dan dihidangkan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...