Masih menggunakan sourdough starter / natural yeast ..sebenarnya dr segi rasa takde beza pun, cuma lagi sedap n lembut bg Liza
Tq pada Nurul yg memperkenalkan sourdough ni pada akk, ni pun resepi tortilla dr Nurul juga cuma Liza olah beberapa bhn ...
SOURDOUGH WHEAT TORTILLA
Bhn2:
A:
1 cawan active sourdough starter
B:
2 cawan tepung gandum
1 cawan wholemeal flour
2 s/k garam
1 s/k baking powder
C:
6 s/b olive oil
D:
3/4 - 1 cawan air suam
- campur bhn B ke dlm mangkuk mixer dan gaul mesra - guna LOW SPEED je
- masukkan bhn C dan gaul lg hingga jd macam serbuk roti
- masukkkan A dan gaul lagi
- akhir sekali, masukkan air sedkikit2 hingga mendapat adunan yg tak melekat di tgn ..
- uli doh sekejap dan bahagikan kpd 12 bahagian, bulat2kan..
- rehatkan doh 30 minit
- panaskan pan dgn api sederhana, ambil sebiji doh td dan canai nipis..
- masak di atas pan sehingga gelembung, balikkan dan biar dlm 30 saat atau sehingga masak..
- angkat dan letakkan dlm pinggan dan tutup dgn tuala dapur yg bersih utk mengekalkan kelembapan tortilla td..
Yummy
No comments:
Post a Comment