Monday, March 21, 2016

Pindang Ikan Haruan..




Assalamualaikum wbt dan salam manis buat semua...lagi menu sihat utk yg tak berapa sihat..sebenarnya yg sihat la yg pulun habisa2an lauk ni.hihihi

Sebenarnya dah tak tau nak masak apa,susah jugak sebenarnya pikirkan menu sihat utk org yg kena berpantang kan..macam Liza pulak, ,,g jenis yg tak berapa rajin nak masak lauk yg macam2 jenis..jadi sekali masak utk dua2 sekali,sihat n tak sihat...jadi mmg kena cari lauk yg betul2 membangkitkan selera makan la walaupun tgh berpantang...so, ni lah lauk yg Liza decide nk buat selain dr sup, singgang n bakar..
Resepi ni Liza olah dr bermacam sumber yg Liza dapat ye..


 


RESEPI PINDANG IKAN HARUAN

Bhn2:

5 keping ikan haruan - bersihkan
3 biji cili merah *
5 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
2 inci kunyit hidup *
1 inci lengkuas *
1 batang serai - ketuk sikit
1/2 s/k serbuk lada hitam
Daun kesum
Asam keeping
Air secukupnya
Garam






- kisar halus bahan bertanda *
- masukkan kedalam periuk bersama air secukupnya..
- masukkan semua bhn ke dlm periuk kecuali daun kesum dan garam..
- masak hingga mendidih, baru masukkan daun kesum dan garam..
- biarkan mendidh sebentar lagi dan rasa lah ye..
- bila dah cukup rasa, boleh lah angkat..



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...