Tuesday, February 23, 2016

Kek Cawan Bahulu Pandan Berinti....




Assalamualaikum wbt dan salam bersua kembali...semalam cuba buat bahulu versi kek cawan ni pulak...tapi Liza letak filling kaya kt dalam tu, ye la nak makan sendiri kan kasi la sedap sikit...

Resepi ni Liza amik kat dapo Ady gara2 terliur tgk post dia kat fb ari tu..resepi asal dr LinaKz...thnx ye both of you, izinkan Liza memanjangkan resepi ni kat dapo maya ni ye...








RESEPI KEK CAWAN BAHULU PANDAN BERINTI

Bahan A:

3 biji telur ayam (akk guna gred B)
3/4 cawan gula pasir
1sk esen vanilla
Secubit garam

Bahan B:
1 cawan tepung gandum (ayak)

Cara:
Satukan bahan A dan pukul hingga gebu (akk guna mixer). Bila bahan A dah gebu, (PENTING - pastikan sampai gebu tau) masukkan bahan B sikit2.. kaup balik guna spatula. Bubuh 3/4 saja doh dlm paper cup. Bakar suhu 190C selama 8 minit (ikut oven masing2 tau.. sebab setiap oven tak sama) Pastikan oven tu dah dipanaskan terlebih dahulu lebih kurang 15 minit. Selamat mencuba.

Nota ~ 1 adunan menghasilkan 15 kek cawan bahulu (ikut saiz paper cup yg akk guna)


~ buat corak atas tu guna kaedah yg sama kita buat corak atas cheese tart




 
 
 
 
 
 




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...