Wednesday, September 2, 2015
Mee Sup Soto...
Macam biasa la kalau nk buat soto mst guna resepi dr Cik Mat, mmg dah jadi resepi wajib la...tak tengok dah resepi lain sbb menepati selera family Liza...Terima kasih Cik Mat ..
RESEPI MEE SUP SOTO
Bahan2
2 - 3 ketul serangka ayam, cuci bersih dan toskan
20 batang kaki ayam, potong hujung jarinya, cuci dan toskan - xletak
2 keping dada ayam, cuci, toskan dan perap dgn kunyit, garam dan halia 1/2 jam - Liza rebus sekali dgn kuah
3 batang serai, dititik
1 inci lengkuas, dititik
2 camca besar rempah sup "ADABI"
1 1/2 camca besar rempah kurma "ADABI"
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
5 kuntum bunga cengkih*
3 biji buah pelaga*(*rempah tumis)
Bahan Kisar Halus
1 labu bawang besar
4 ulas bawang merah kecil
3 biji bawang putih
2 inci halia
1 camca teh lada hitam biji
4 biji buah keras
1 inci kunyit hidup
Cara2
Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga harum, masukkan serai, lengkuas dan bahan kisar halus, tumis hingga wangi. Rempah sup dan kurma, disatukan dan bancuh dgn sedikit air, kacau rata dan masukkan dalam peruk tadi, tumis hingga rempah sedikit garing. Masukkan rangka ayam, gaul rata dan biar kecut sekejap. Tuang air secukupnya, masukkan bawang goreng dan daun sup, kacau rata dan biar mendidih. Kecilkan api dan renih 1 - 2 jam, tambah garam secukup rasa..ayam yg dah di rebus tadi Liza asingkan dan carik2 isinya..
Bahan Bergedel:
5 biji ubi kentang- rebus hingga empuk
Sedikit isi ayam / daging potong kecil - rebus bersama kentang
Sedikit daun sup - diracik halus
Bawang goring
1 ulas bawang putih - tumbuk. cincang halus
1 biji putih telur - kocok sedikit
Minyak secukupnya
- lenyek ubi kentang hingga lumat dan masukkan semua bhn lain kecuali telur dan minyak..
- ambil adunan dan bulat2kan , pastu leperkan sedikit..ulang hingga habis..
- sementara tu panaskan minyak..
- celup adunan td ke dlm putih telur dan goreng hingga kekuningan dgn api kecil..
Bahan Lada Kicap:
10 - 15 biji cili padi
2 biji bawang putih
1 cawan kicap manis
- tumbuk cilipadi dan bawang putih hingga lumat..
- masukkan kicap manis dan gaul sebati..siapp
Bahan-bahan Lain:
Nasi Impit /mee
Tauhu, goreng dan dihiris
Soon goreng (jgn cuci soon, terus goreng dalam minyak panas)
Taugeh, dicelur sekejap
Bawang goreng
Daun sup/bawang
Begedel
Kacang tanah goreng
Kobis - celur sekejap
Penyediaan Soto:
Dalam mangkuk, masukkan nasi impit/ mee
Tuang kuah soto dan letak bhn2 lain..
Sedia dihidang, walllaaa..
Labels:
mee/bihun/kuetiaw
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
sedapnyaaaa Liza.. makan petang-petang best kan.. layannn..
Tips untuk hamil
ngancam nya liza soto tu macam nak sudu ja sesudu nak rasa hehee
Post a Comment