Friday, December 12, 2014

Donut Super Lembut....wallaaaaa





Alhamdulillah, bila line dah ok ni kena faham2 la ye, berderet2 la entry pasni...hihii
Donut ni Liza buat baru2 ni, resepi yg sememangnya marbeles dr rakan fb Tahrunnisah Jali...kebetulan pagi tu pun Lina ada buat donut gunakan resepi yg sama..thnx ye, betul cakap Lina, donut ni mmg terbaik..izinkan akk share resepi kat sini pulak ye...


 
 
RESEPI DONUT SUPER LEMBUT
 
Bhn2:
250 gram tepung gandum
50 gm kentang rebus yg dihaluskan- lecek
1 biji telor ayam + 1/2 sudu kecil garam (dikacau dlm bekas lain dulu)
2 tbs susu tepung apa2 jenama 
70-100 ml air ais
1 1/2 tbs shortening@ margerin
2 sudu besar gula
1 tsp Baking powder
1 3/4 tsp yis mauripan
 
*doh lembut dan tak lekat kat tangan dikira ok..insyaallah...pastikan doh jgn lembik sangat sbb nanti masa menggoreng minyak serap dlm donut...
 
Caranya : saya guna mixer
 
1. Masukkan semua bahan kering dulu dalam bekas adunan kemudianmasukkan telor yang dipukul dulu dlm bekas lain serta masukkan air sedikit demi sedikit (part ni kene pastikan air tu taruk sikit2 ye sambil mesin menguli sehingga doh tu tak lekat kat tangan) serta last skali shortening atau marjerin dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut dan elastik ye, Uli selama 20 minit
 
2. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. saya letak dlm oven 25 minit ( suhu 30 C) jika disuhu bilik masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam atau nak letak kat tmpt panas pun boleh..
 
3.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bentuk doh tersebut dgn acuan donat atau bentukkan rupa donat dan susun donat2 atas dulang yang ditabur tpung gandum... dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.
 
4. Goreng di dalam minyak panas...masa menggoreng tu turunkan suhu panas supaya donut tidak hangus....angkat dan hias dengan gula atau coklat....selamat mencuba...
# tips masa nak menggoreng tu taruk 1 sudu makan shortening...insyaallah makin gebu..jazakallah rozy amir bagi tips ni
 


 
#tips yang uli tangan
  •  masukkan bahan2 kering dahulu ...kacau bagi sebati..masukkan telor yang dipukul terlebih dahulu dlm bekas lain yang dicampur dengan garam..
  • kacau guna tangan biar sebati...kemudian taruk air sikit2 ye sehingga doh tak melekat dan lembut ditangan ..kemudian baru taruk marjerin tau shortening...uli sehingga sebati...dlm 30 minit..kalu letih just uli dlm 20 minit dan 10 minit terakhir tu taruk dlm plastik ramas2kan dlm plastik..ni pun tips nak gebu kan doh
  • cara saya kalu malas nak guna mixer...saya guna tangan masa nak perap doh tu saya taruk dlm plastik yang agak besar dan tutupkan biar ada ruang2 sbb nanti doh nak mengembang...tarukla mana2 tmpat yang dirasakan ada hawa2 panas..dlm oven ke,,,kat luar ke...kat dlm dryer ke mana2 la...
  • siap nanti tumbuk doh tu ...n bolehla bentukkan...
 
tips saya bentukkan doh
 
  • saya bulatkan doh tu comel2 20gm boleh 30 gm pun boleh taruk atas dulang yang dah ditabur gandum..
  • dlm 5 minit tu baru saya leper kan sikit doh bulat tu dan buat lubang tengah2...biarkan dlm 20-30 minit sehingga doh naik ....tutup ngan kain atau plastik...
tips tuk frozenkan
saya bakar dulu donat tu dlm 6 minit..suhu 170 bergantung suhu oven msing2..tujuan nak matikan yis ...dah sejuk masuk dlm plastik ..seal n taruk dlm freezer...nak makan kluarkan biarkan suhu bilik dlm 10-15 minit baru goreng dlm minyak panas tp kawal api ye 
 
#tips jika doh donat nak di bentukkan pagi esok..kira malam ni buat dah tak tahan mata ngantuk tahap gaban 
 
bolehla simpan lebihan baki doh tu dlm freezer ..pastikan tutup rapat2 ye samada dlm tupperware atau plastik...esoknya kluarkan dr freezer biarkan doh tu jadi lembut dan boleh diuli
 
tak pun kluarkan dr freezer taruk atas periuk/bekas yang dlmnya ada air panas...supaya boleh lembutkan doh tu n uli kejap dan bentukkan 
 
takkk pun masukkan kejap dlm oven suhu dlm 30 darjah...atau 40 darjah...masuk kejap dah agak2 lembut kluarkan n bolehla di bentukkan
 

 

3 comments:

LiNa_Pg said...

Assalam liza..
mmg superb kan donut ni...lembuttt sangat..terbaekkk punya

lia ummiirfan said...

sedapnya donut ni... gebunya... :))

dZana said...

aslmkum liza.. mgintai donut dimlm hari.. hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...