Dah lama dok simpan resepi ni, akhirnya impian menjadi kenyataan....hihii, tapi ada kesilapan teknikal sikit ..sebenarnya roti tu cukup je, pastu bila lapis kedua tu saja gatai tgn nak pi ramas pulak roti tu, jadinya tak cukup la 4 keping utk setiap lapis tu..kalau susun terus cmtu je mmg la cukup...hihihii, tak pe practice make perfect kan...jadi pada sesiapa yg ada roti ngam2 12 keping tu, tak yah gatai tgn nak ramas pulak ye, letak je sekeping2 cmtu...
Resepi ni Liza amik dr dapur Syikin, thnx ye Syikin sbb sedap banget nih, walaupun ada sikit Liza adjust ikut selera family Liza...
RESEPI ROTI LAPIS DAGING BERKEJU
Bhn2:
Utk Inti:
300gm daging cincang @ 4 kpg daging burger (dihancurkan) kalau nak daging lebih blh tmbh lg..
2 ulas bwg putih - cincang
1 biji bwg besar - cincang
1/2 paket perencah daging black paper maggi- Liza letak rempah kari daging
sedikit air
garam n gula
minyak
12kpg roti
3biji telur
200ml susu fresh
Garam - Liza tambah
8kpg slice cheese
cheddar diparut
Cara2:
utk inti
- Pnskan minyak, tumis bwg putih mskkan bwg besar n daging... grg hingga daging empuk.
- kemudian masukkan perencah black paper( perencah kari dgg) dgn sedikit air... masak sehingga daging msk n kering.
- ketepikan n biar sejuk.
Untuk Roti lapis
- Sapukan keseluruhan bekas tahan panas dgn butter or mentega- Liza lapik bekas dgn aluminium foil je
- bancuhkan telur dgn susu + garam sehingga sebati
- celup roti kedalam bancuhan susu td dan susun dlm bekas. buat sehingga penuh bekas utk tingkat yg pertama.
- tuang kan separuh dr inti tadi keatas roti n ratakan. kemudian susun slice cheese keatas daging.
- tutup dgn lapisan roti yg dicelup seperti lgkh pertama td...
- Ulang proses yg samahingga habis.. Lastly tabur cheddar parut kat lapisan atas sekali..
- jika ada lebihan telur just siram diatas roti supaya x membazir...
- bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada sushu 180c lebih kurang 35-40 mnt( sehingga masak)
- kuarkan dari oven sedia utk dihidang..
No comments:
Post a Comment