Wednesday, August 27, 2014

Lempuk Durian n Tempoyak Homemade...



Ni salah satu makanan yg jadi peberet Liza...kalau masa budak2 dulu arwah nenek selalu buatkan utk kitaorg kalau tiba musim durian, kalau tak dapat balik kampong pun arwah akan datang ke rumah bawak macam2 jenis buahan dr dusun..seronok sangat masa tu, tapi sekarang semua tu dah jadi kenangan, ..semoga arwah mok dan arwah chik ditempatkan di kalangan mereka yg dikasihi Allah..Aamiin


Bila arwah moh dah takde, che ngah pulok yg selalu buat lempuk ni utk kitaorg anak2 sedara dia, jadi Liza belajar dr dia la, Alhamdulillah mmg sedap, cuma yg tak sanggup tu sbb terpaksa berdiri lama nak kacau sampai betul2 jadi likat..



Yang jual biasanya mmg akan tambah tepung sikit kan, tapi kalau buat sendiri ni, mmg lagi sedap la sbb hanya ada campuran durian dan gula semata2, takde campuran lain pun..kalau tak caya cuba buat..

Hari tu suruh hubby beli durian semata2 utk buat lempuk ni sbb dah lama rasanya tak makan..nak tau kenapa lempuk ni mahal, sebab pertamanya, caya tak Liza guna 15 biji durian tapi hanya dapat 2 bekas mcm kat atas tu je,, sebab keduanya kena kacau lama dgn api perlahan samapi dia jadi likat dan kaler berubah cmtu..jadi tak payah lah nak pertikaikan kenapa lempuk ni mahal ye..kalau kita buat sendiri baru kita akan tau..



Liza tulis jugak la resepi ye, mana tau ada yg nk try buat..

RESEPI LEMPUK HOMEMADE..

Bhn2:

15 biji durian - ambil isinya sahaja
Gula secukup rasa - agak2 ikut manis yg kita nak

- masukkan kedua2 bhn kedalam kuali dan kacau dgn api perlahan..
- sentiasa kacau ye, kalau tak nnt dia hangit kat bahagian bawah tu..
- kacau hingga durian dah bertukar warna kecoklatan dan likat, maknanya berat bila dikacau..
- bubuh dalam bekas dan sejukkan..
- lempuk ni akan tahan lebih lama kalau simpan dlm freezer..



Liza cuba jugak utk buat tempoyak, kiranya ni pestime Liza buat tau, selalu dok angkut yg che ngah buat je...hihihii
Takde la susah pun kan, ambil isi durian, gaulkan dgn sedikit garam dan gula, peram dalam bekas bertutup dalam 2-3 hari..sentiasa buang air yg berkumpul kat dalam bekas tu..lepas tu boleh simpan dalam petiais..dah boleh guna ye..


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...