First time buat dan makan ikan masak laprik ni, rasa dia seakan2 sweet sour tapi ada kelainan sikit...apakata moh kita buat, baru boleh tau rasa yg sebenar
RESEPI SIAKAP LAPRIK
Bhn2:
1 ekor ikan siakap - bersihkan
Garam, kunyit
2 s/b cili kisar
5 biji cili api
1 biji bawang besar - potong dadu
5 ulas bawang putih - cincang halus
5 s/b sos cili thai
4 s/b jus limau kasturi
Daun bawang, daun sup - hiris
Garam, gula secukup rasa
Sedikit air
Minyak - utk menggoreng
- lumur ikan dgn garam n kunyit dan goreng hingga garing...angkat dan ketepikan
- gunakan sedikit minyak dr lebihan menggoreng ikan td dan tumis bawang putih serta bwg besar dan cili kisar hingga wangi
- masukkan cili padi, sos thai , jus limau dan sedikit air..masak kjp
- masukkan daun bawang, daun sup , garam n gula dan biar mendidih sebentar
- angkat dan curah atas ikan goreng td
- siappp
No comments:
Post a Comment