Tuesday, January 19, 2016

Cottage / Sheperd's Pie....




Assalamualaikum wbt....buat utk lunch ari ni, boring jugak makan nasi hari2 kan...yg ni pun kenyang jugak sbb ubi kentang kan..

Ok la , xmo citer panjang dah...resepi ni dah pernah buat kat SINI, resepi asal dr Kak Hanieliza...mmg sedap





 RESEPI  COTTAGE / SHEPHERD'S PIE
 
Bahan A (Untuk Inti):-
 
  • 500 gram daging kisar
  • 1 labu bawang besar (dipotong dadu)
  • 1 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 cawan kacang panggang (akak xda stok)
  • 1 cawan sos Bolognese - Liza tambah
  • 8 biji cendawan butang (dibelah 4)
  • 5 biji tomato masak (dipotong dadu)
  • 1 batang lobak merah (dipotong dadu)
  • 1 pokok daun parsli (dicincang)
  • 1 sudu makan tepung jagung - dibancuh dgn 1 cwn air
  • 1 sudu makan serbuk lada hitam
  • 1 kiub stok daging
  • 2 sudu makan minyak masak (akak guna minyak zaitun)
  • Garam secukup rasa
 
Cara Memasak Inti:-
 

  1. Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
  2. Masukkan daging kisar dan cendawan butang, kacau rata hingga daging masak.
  3. Masukkan lobak merah, tomato dan semua bahan lain, kecuali bancuhan tepung jagung.
  4. Apabila daging mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau hingga masak.
  5. Perasakan dengan garam dan bila daging sedikit kering, tutup api.
  6. Ketepikan. Sediakan bahan untuk membuat pai pula...







Bahan B (Untuk Pai):-
 

  • 1 kilogram kentang (dipotong kecil-kecil)
  • 1/2 cawan susu segar
  • 2 sudu makan mentega
  • 1 sudu teh serbuk lada sulah - Liza ltk serbuk lada hitam
  • garam secukup rasa
  • Air untuk merebus kentang secukupnya
  
Cara Menyediakan Pai:-
 
 
  1. Kentang direbus dengan air dan sedikit garam hingga empuk/air rebusan kering.
  2. Ketika kentang masih panas-panas, lecek hingga hancur sebati.
  3. Gaulkan dengan susu segar (akak tuangkan susu sedikit-sedikit), serbuk lada sulah dan mentega.
  4. Masukkan adunan kentang ke dalam bekas alluminium kecil (akak letak dulu dalam semua ramkin untuk base kentang ni ).
  5. Masukkan pula inti daging tadi dan tutupkan pula dengan kentang semula (akak letakkan adunan kentang untuk topping ke dalam piping bag dan guna swirl nozzle yg besar sikit, paipkan kat atas daging tu hingga menutupi daging). Liza ratakan ngn sudu jeee
  6. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 200C (akak set oven 190C je) selama 30 minit/hingga bahagian atasnya keperangan.- Liza bako kjp je, dlm 20 minit  sbb nak cepat..hihihi 
  7. Keluarkan dari oven dan hidangkan ketika suam-suam panas gitu....

1 comment:

adda syuhada said...

nampak cam sedap sangat tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...