Thursday, December 8, 2016

Kerutuk Ayam Kampung Marbeles...





Kali ni Liza masak kerutuk berbeza sikit dr yg pernah Liza buat sebelum ni..resepi ni dapat dr kakak ipar kesayangan yg mmg terer bab2 lauk pauk ni...









RESEPI KERUTUK AYAM KAMPUNG


Bhn2:


1 ekor ayam kampong - potong kecil dan bersihkan
12 ulas bwg merah - hiris
2 ulas bwg pth - hiris
2 btg serai - ketuk sikit
11/2 inci halia - hiris

5 s/b rempah kerutuk klate2-3 s/b cili mesin
1/2 cawan kerisik
1 keping gula merah (nise)
Garam, gula secukup rasa
1 cawan santan pekat dr sebiji kelapa
4 biji ubi kentang  - belah 4
Air asam jawa
4 sekawan
Daun pandan
Minyak

- panaskan minyak dan masukkan daun pandan dulu (utk bg kerutup ni wangi)
- bila dah naik bau, masukkan 4 sekawan dan bhn2 yg dihiris..masak hingga wangi
- masukkan pula rempah kerutuk yg tlh dicampur dgn sedikit air, cili mesin dan air asam jawa
- biar sehingga naik minyak br masukkan ayam kampong dan santan
- bila dah mendidih dan ayam dah separuh empuk, masukkan kentang, gula melaka dan garam serta perasa (optional)
- biarkan sehingga sedikit pekat dan masukkan kerisik

- masak dgn api sederhana utk pastikan ayam kampong td betul2 empuk ye..( amik masa sikit)
- Liza masak dlm periuk Noxxa je, senang n jimat masa..




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...