Friday, May 15, 2015

Meron Pan huru hara...janji sodap


Assalamualaikum wbt dan Salam Jumaat penghulu segala hari....Alhamdulillah kita masih diberi keizinan utk menyedut udara dan menikmati keindahan ciptaan Allah swt dan bersama org2 yg kita sayangi...Alhamdulillah

Dari ari tu lagi Liza mmg berkeinginan utk mencuba roti dr Jepun ni, sbb nmpak sangat sedap..pastu, semalam dgn semangat yg berkobar2 cuba untuk buat roti ni...memang sikit kelam kabut sbb bnyak step, lepas tu pulak ikut suka je nak buat cmner kan...last2 pm la adik sayang yg dok jepun tu Ika, tanya nape tak jadi..lepas Ika dah terangkan cara2 yg sepatutnya, barulah Liza faham...jadi, moral of the story, sebelum nak buat apa2 pun, study la dulu serba sikit ye...hihihi





So, inilah rupanya meron pan Liza yg tak berapa nak jadi dr segi rupa TAPI rasanya walllaaa, memang marbeles...2 in 1, biskut n roti, mestilah sedap kan...
Terima kasih banyak2 Ika atas perkongsian resepi ni n atas tunjuk ajar, tak yah la akk susah2 nk g jepun utk cari roti ni kan...akk minta izin share kat sini pulak ye...


RESEPI MERON PAN

Bhn2:
Doh Biskut (Siapkan doh biskut dulu)
50g unsalted Butter
60g gula
50g telo atau sebijik telo di kocok kejap
160g tepung kek atau tepung serbaguna
1/4 sk baking powder
Sedikit esen vanila

Cara2

Pukul butter sampai creamy sikit baru masukkan gula n pukul lagi sampai sebati.
Masukkan telo yg dah dipukul sekejap sedikit demi sedikit, jgn masukkan semua, masuk sikit2 jgn malas2😁 masukkan esen vanila sedikit, bila dah sebati, boleh masukkan tepung n baking powder yg dah di ayak terlebih dahulu, uli sampai doh tak lekat kat tgn, n kalau lembik tambah tepung sikit2 tp jgn sampai keras sbb doh ni mmg lembut sikit.
Simpan dlm fridge lebih kurang satu jam, masa ni boleh lah buat doh roti😊



Doh Roti

200g Tepung Roti
50g Tepung serbaguna atau tepung gandum
15g Butter
30g Gula
1 biji Telur Kuning
4g Garam
1sk Yis
50g susu segar
100g Air hangat, satukan dgn susu kat atas tu

Cara2

Uli mcm biasa atau boleh masuk BM





*Bahagikan doh kepada beberapa bahagian, buatkan bulat sampai habis, tutup dgn cling wrap n biar 15minit.
Sementara tu, kuarkan doh biskut td yg dah disimpan dlm fridge, potong2 kan dlm 50g berat setiap satu.
Canaikan doh dgn mengalas cling wrap atasnya n bhgn bawah tabur tepung sikit.
Balutkan doh biskut yg dah di canai td, kat atas doh roti yg dah di bentukkan n di biarkan 15 minit td, balut kemas n boleh celupkan bhgn biskut td kat dlm gula, n potong bentuk diamond.
Buat sampai habis n naikkan lagi sekali ganda barulah boleh di bakar sampai keperangan atau masak.

 




Tips dr Ika...

- Lepas balut roti tu dgn adunan biskut, terus kelar..jadi bila roti tu mengembang akan nmpk bentuk diamond..huhuu, ni part yg Liza tak tau,sebab tu bila roti mengembang, adunan biskut tu crack, Nampak tak..ihhii
- pukul adunan biskut tu pun jangan over sgt, juz nmpak creamy je..

Kat bawah ni Liza share gambar dr fb Ika, boleh tgk cara2 nak bungkus doh roti tu ye...



Terima kasih bnyak2 ye Ika...akk pinjam gambar ni utk rujukan akk  lain kali...

 
 

3 comments:

adda syuhada said...

sedapnyer..

Amie said...

Tertanya-tanya... apasal ada hura hura nya tu... rupanya resepi Jepun mari :)

Premium Beautiful Expert said...

nampak pun dah seedap... kalau dapat yang real... memang umpphh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...