Wednesday, September 13, 2017

Blueberry Bread Butter Pudding with Crumble....my signature







Hubby dan anak2 mmg penggemar tegar pudding roti, jadi timbullah idea nk memewahkan lagi pudding ni..kalau Dulu dan Dulu Liza pernah buat guna strawberry filling dan macam2 crumble..dan kali ni, kita beralih selera pulak, guna blueberry filling dan tabor choc chips cookies kat atas tu, mmg betul2 wallaaaa rasa dia..



RESEPI STRAWBERRY BREAD PUDDING WITH CRUMBLE
Bhn2:

10 kpg roti - dadu
3 cawan susu segar
3 biji telur - kocok sedikit
4 s/b gula perang - blh letak lebih
1 s/the esen vanila
100gm strawberry filling - kali ni ltk blueberry filling


- panaskan oven pada suhu 150C
- gaul sebati semua bhn di atas KECUALI strawberry filling..
- masukkan roti dan rendam selama 30 minit - 1 jam.
- tuang adunan ke dlm loyang yg telah dilengser mentega.dan sudukan strawberry filling ke dlm adunan secara marble..- guna piping bag je senang
- tabur crumble di atas puding ( tekan2 sikit biar melekat elok )dan bakar secara ' steam bath' selama 50 minit atau sehingga keperangan..

Liza on kan kipas ketuhar semasa bakar pudding ni...

 







Kali ni topping tu Liza tak buat crumble mcm yg sebelum ni, tapi Liza kisar halus choc chips cookies dan tabur atas tu..sedappp







Bekas aluminium tu utk kakak bawak bekal makan dgn kawan2 sekolah




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...