Monday, July 21, 2014

Karipap Pusing Bonda....



Dari dulu hingga sekarang memang ni lah resepi karipap pusing yg menjadi idaman seluruh family Liza...sbb bg kami, ni lah resepi yg kena dgn selera kami, bkn kata resepi lain tak sedap, tapi selera masing2 kan..ye la, dah ni karipap yg kitaorg makan dr kecik, for sure la akan suka sampai bila2...hihihii


Resepi ni mmg seratus peratus dr arwah bonda Liza, kalau ada resepi yg sama tu, mungkin secara kebetulan ye..



RESEPI KARIPAP PUSING BONDA

Bhn2 doh :
     A
4 cwn tpung gandum
Sdkt garam
Air secukupnya
- semua bhn diuli hingga jadi doh...ketepikan

     B
1 cwn tpung gandum
3 s/b mentega / marjerin
- semua bhn diuli hingga blh dikepalkan..kalau still xblh kepal, tambahkan lagi mentega /marjerin


Kalau nk tgk step by step utk buat karipap pusing ni, klik kat SINI ye...



RESEPI INTI KARI AYAM/ DAGINGBhn2:

200 gm ayam @ daging - potong kecil2
500 gm ubi kentang / ubi keledek - potong dadu
5 ulas bwg merah *
1 ulas bwg pth *
1 cm halia *
Cili mesin - 2 s/besar
Serbuk kari ayam - 3 s/ besar
1 labu bwg besar - potong dadu
Daun sup - hiris nipis
Garam, gula dan serbuk perasa
Minyak utk menumis
Air

- tumbuk lumat bhn bertanda *.
- campurkan bhn2 tumbuk, cili mesin dan srbk kari bersama sdkt air..kacau sebati.
- panaskan minyak dan tumis bhn td hingga garing dan naik bau.
- masukkan ayam / daging dan sdkt air .
- bila ayam /dgg dah empuk, masukkan ubi kentang/ keledek bersama air secukupnya utk mengempukkan ubi td.
- masukkan juga garam, gula dan serbuk perasa.
- bila dah cukup rasa dan ubi td dah empuk, masukkan daun sup dan bawang besar yg dipotong dadu.
- gaul hingga bhn2 sebati dan betul2 kering.
- sejukkan dan sedia digunakan.
- sesuai utk roti john, karipap, inti puff segera, inti roti, inti mini murtabak dll...
- blh jugak disimpan dlm fridge utk tahan lama...bila nak guna, keluarkan dan biar lembut baru guna
..




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...