Monday, September 8, 2014

Bahulu Panas...


Buat lagi kuih bahulu ni utk family tersayang..masih menggunakan resepi yg biasa Liza buat, cuma kali ni Liza buat 2 perisa, satu perisa pandan tambah coklat rice dan satu lagi perisa biasa yg plain tu...bhn2 utk buat bahulu ni simple je tapi cara buat tu yg penting..

Kalau nak tengok versi bahulu terdahulu yg Liza pernah buat blh klik kat SINI, SINI, SINI dan SINI...




RESEPI BAHULU

Bhn2:
 
4 biji telur
120gm tpg gandum
1/4 s/t baking powder
1/2 s/t esen vanila / esen ros
80 - 90gm gula kastor - panaskan sekejap hingga suam2
1/2 s/t ovalette - optional
 
 
Cara cara (yg ni Liza CnP dr Tuntung sbb sama cara dia)
 
 
  1. Pukul telur , ovalette dan gula sehingga kembang dan pekat. -bab ni mmg betul2 penting yer kalau tidak bahulu tak akan mnjadi..
  2. Ayak tepung dan baking powder kedalam adunan batter yang telah betul-betul kembang dan pekat. Kacau adunan dengan spatula.
  3. Tips 1. Sebelum bakar bahulu, isikan acuan dengan minyak dan bakar dalam oven selama 10 minit untuk memanaskan acuan dan supaya adunan tidak melekat. Keluarkan acuan yang telah panas dari oven dan buangkan minyak. Acuan sedia untuk digunakan. - yg ni penting utk elak bahulu melekat kat acuan
  4. Tips 2. Sediakan kain yang dibalut pada kayu untuk sapukan minyak ke acuan setiap kali sebelum masukkan adunan ke acuan.
  5. Tips 3. Bakar gula dalam oven sebentar sebelum guna sehingga agak-agak hangat dan terus tuang kedalam telur. Tips ini untuk ketahanan kuih bahulu. Tahan sehingga sebulan tanpa pengawet. Kalau x mahu buat cara ini, kuih bahulu boleh tahan selamat 2 minggu. InsyaAllah.
  6. Tips 4. Untuk meringankan kuih bahulu, bakar tepung dalam oven. Tapi jangan lama-lama. Sekejab je. Dan tepung agak-agak hangat je. Ini sama lah dengan kaedah orang dulu-dulu jemur tepung.
  7. Update : Suhu bakar 220C sehingga bahulu kekuningan. Bahulu naik lebih cantik jika 'off' kan fan kat oven sbb kalo guna fan bahulu akan mengecut sedikit nanti. - suhu oven bergantung pada jenis oven, biasanya 200 C - 250 C
 
 



1 comment:

cheq da said...

Bahulu..dulu nk buat baulu mesti kena pk 2 kali kalau buat..sekrg ni semuanya mudah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...