Friday, January 19, 2018

Puyuh Vanggey...




Family Liza mmg suka sgt makanan yg berempah2 cmni,nak cakap ada keturunan mamak atau India, takde rasanya...hihihi
So, bila buat lauk cmni kompem makan bertambah2 la..selalunya org gunakan ayam kan, tapi disebabkan ayam takde, Liza gunakan puyuh je..
Menu ni pun dah laaaaama sgt buat,hihii..Liza pun dah lupa dr mana Liza dapat resepi ni..terima kasih pada empunya resepi ye, ada yg Liza olah ikut selera family..








RESEPI PUYUH VANGGEY

Bhn2:

5 ekor puyuh - bersihkan dan potong 2
Garam secukup rasa
Serbuk kunyit 

- gaul puyuh dgn garam dan serbuk kunyit
- goreng hingga setengah masak, ketepikan

Bhn Kisar:

15 biji cili kering
2 biji bawang besar
10 ulas bawang kecil
6 ulas bawang putih
2 btg serai
4 inci halia
1 cawan air
- kisar semua bhn hingga lumat

Bhn Rempah:

10 s/b cili serbuk
6 s/b serbuk kari daging
1/2 cawan gula merah
Kicap - utk bg gelap sikit, kalau tak nak letak pun takpe


Bhn Tumis:

Rempah 4 sekawan
Daun kari secukupnya







- panskan minyak lebihan menggoreng puyuh td
- tumis rempah 4 sekawan hingga naik bau, masukkan bhn kisar dan daun kari, biarkan hingga naik bau dan wangi
- masukkan bhn2 remp[ah dan tumis lagi hingga pecah minyak
-perlahankan api dan masukkan gula merah , sedikit kicap, garam dan perasa
- last masukkan puyuh yg telah digrg td
- masak hingga kuah pekat dan puyuh masak

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...