Thursday, January 3, 2013

Kek Pandan Lapis Kastad....

Resepi yg Liza ambik dr Dapur Nuri, thnx bebanyak ye sbb mmg tak sangka family Liza sukakan kek ni...nnt kompem buat lg, hihihihii...


Tapi kek ni comot sikit, tak pe la janji sodaaappp...Liza mintak izin share resepi kat sini ye Nuri, thnx again...

RESEPI KEK PANDAN LAPIS KASTAD

Bahan2 Kek
Bahan A

250gm tepung sponge mix
4 biji telur Gred A
60gm susu cair
1 tsp pandan paste
sedikit pewarna hijau
1s/k ovalette - Liza tambah

Bahan B
60gm marjerin cair


Cara2
1. Pukul Bahan A pd kelajuan rendah selama 1 minit. Kemudian, pukul pd kelajuan tinggi selama 6 - 8 minit.
2. Masukkn Bahan B & kaup-balikkn hgga sebati. Pastikan tiada marjerin yg mendap di dasar mangkuk. Maknanya semua marjerin betul2 sebati dalam adunan - Liza kaup balik dgn spatula je
3. Tuang dlm loyang 8" yg telah dilapik ngn baking paper & digriskn ngn marjerin. Tepi loyang x perlu dilapik @ digriskn. Bakar pd suhu 160'C selama 35 - 40 minit. Suhu & masa membakar bergantung kepada oven masing-masing
4. Apabila kek dh masak, keluarkn dr oven & telangkupkan kek atas redai ngn loyang sekali ye. Biar selama lbh kurang 10 minit. Pastu bleh la terbalikkn semula. Biar kek sejuk sedikit baru kuarkn dr loyang


Puding Kastad
Bahan2
6 tbsp tepung kastad
1 1/2 tsp serbuk agar-agar
750ml santan @ susu cair - akak gabungkn kedua-duanya
150gm gula pasir - bleh kurangkn sedikit lg sbb bg akak manis la
2 tbsp mentega
1 tsp pandan paste
sedikit pewarna hijau

Klau nk lapisan puding kastad dia tebal drpd yang akak dh buat ni, bleh la double kn adunan puding ni- Liza buat satu adunan jugak



Cara2

1. Masukkn semua bahan2 dlm periuk & kacau sebati. Pastikan adunan x berketul-ketul. Klau dh berketul-ketul, bleh la tapiskn.
2. Masak adunan ngn api perlahan hgga adunan masak sepenuhnya. Masa memasak tu, kena kacau selalu supaya x hangus kt bawah dia. Bila puding dh meletup2 kecik, maknanya dh masak la tu
3. Biar puding agak sejuk sebelum digunakan

Cara Melapis
1. Belah kek kepada 3 bahagian sama ada guna pisau bergerigi @ benang. Sebelum potong tu, akak masukkn kek kejap dlm fridge tuk memudahkan proses membelah kek
2. Amik 1 bahagian kek & letakkn di atas cakeboard. Pastu, tuang puding kastad atas permukaan kek.
3. Tindihkan lapisan puding ngn 1 bahagian kek lg. Ulang Langkah 2 hgga kek yg terakhir. Pastu, salut kek ngn baki puding kastad.
4. Taburkn hawaian coconut pada keseluruhan kek. Pastu, bleh la masukkn kek dlm fridge & biar puding keras sepenuhnya. Bila dh btol2 sejuk & puding dh keras, baru la kek bleh dipotong ngn kemas - Liza xletak pun kelapa tu, xde stok...

# Kalau xfaham, boleh g kat link kat atas ye..#


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...