Friday, January 27, 2017

Crustless Quiche Ayam...




Dah lama tekak teringin nak rasa quiche, tapi nak buat macam malas sbb takut tak habis..bila adik cakap dia nak datang bermalam kat sini, maka terlintas la utk buat quiche ni tapi versi takde crust...

Maka terjumpa lah resepi ni kat SINI, tapi Liza olah ikut bhn yg ada kat umah je..
Tq kak Hanieliza..sedappp




 
 

CRUSTLESS QUICHE AYAM


Bahan A
1 keping dada ayam [dihiris kecil]
3 biji ubi kentang [dipotong dadu]
1 batang lobak merah saiz kecil [dipotong dadu]
1/2 cawan air

1 labu bawang besar kuning/holland [dipotong dadu]
4 biji cendawan butang [dihiris nipis] - skip
1 sudu besar lada hitam [mesin kasar]
2 sudu besar majerin
garam secukup rasa

Bahan B
1 tin kecil kacang pea - ganti broccoli
1 biji lada benggala hijau [dipotong dadu]
3 biji cili merah               ]
1 pokok daun sup          ] dicincang kasar

Bahan C
1 cawan susu cair - susu segar
4 biji telur - 3 biji
100 gram keju cheddar [dipotong kecil]
1 sudu besar oregano [optional]
1 s/teh mix herbs

Cara Membuat
1. Panaskan majerin dan tumiskan bawang besar sehingga layu.
2. Masukkan isi ayam, ubi kentang dan lobak merah. Kacau rata.
3. Masukkan air dan garam. Masakkan sehingga lembut dan air kering.
4. Masukkan lada hitam dan cendawan. Kacau rata. Tutup api.
5. Masukkan dalam mangkuk besar dan campurkan semua bahan B. Gaul rata.
6. Masukkan semua bahan C dalam mangkuk lain dan kacau rata.
7. Gaulkan semua bahan C ke dalam mangkuk B. Kacau rata.
8. Masukkan dalam pinggan pie berukuran 8 inci X 8 inci yang telah disapukan majerin kelilingnya.
9. Bakar dalam oven pada suhu 160'c selama 30 minit.
10. Sejukkan dahulu dan potong kecil. Hidangkan.
 
 
 



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...