Tuesday, July 9, 2013

Gulai Kawah Daging 2....


Hari tu try buat gulai kawah daging yg takyah tumis...sebenarnya abah yg bg idea ni sbb dia cakap arwah kawan dia yg selalu masak utk majlis kenduri tu bgtau dan abah pun selalu ikut arwah kawan dia ni masak...

Sebenarnya Liza mmg suka masak yg senang2 cmni, lepas tu boleh terkangkang depan tv...hihihi

Jom la kita terus tgk resepi ye..

RESEPI GULAI KAWAH DAGING 2

Bhn2:

1 kg daging betis + tulang - bersihkan
3 biji ubi kentang - potong 4
11/2 inci halia *
6 ulas bwg merah *
2 ulas bwg pth*
1 inci lengkuas - ketuk sikit
4-5 s/b cili mesin - terpulang pada kepedasan yg kita nak
3s/b rmpah gulai kawah
2 s/b kerisek
1 keping nise/ gula melaka
1 s/b BUDU
Garam, gula secukup rasa
Santan secukupnya
Sdkt air asam jawa
- halia, bwg merah dan bwg putih dihiris nipis..
- masukkan bhn2 hiris, lengkuas, santan, daging, cili mesin, rempah gulai kawah dan air asam jawa..
- masak hingga mendidih dan masukkan budu, nise, garam, gula, ubi kentang dan kerisek..
- biarkan kuah mendidih sehingga kentang dan dgg empuk serta kuah mulai pekat dgn api sederhana..
- sedia dihidang dgn nasi atau roti jala atau roti canai atau suka hati je la nk cicah ngn apa2 pun..



Sebenarnya yg membezakan gulai kawah ni dgn gulai kawah yg Liza pernah buat dulu ialah kali ni kita guna BUDU...lg terangkat bebb, tp jgn la guna bnyak sgt, kang masin la pulak...so, ni lah rahsia gulai kawah yg best...try buat baru tau...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...