Tuesday, July 9, 2013

Bun Sandwic Ikan Bilis....




Roti ni pun dah lama sgt Liza buat, best jugak sebenarnya bila buat eksperimen ni kan, kali ni Liza buat bentuk ala2 sandwich pulak, hasil dr buku Jom Berjimat Menyediakan Roti dr Norhayani Mohd Nor...kalau nak tau cara2 utk lipat doh tu, Liza sertakan gambar kat bawah utk rujukan ye, senang je..



Disebabkan sambal ikan bilis ada berbaki lg, maka terhasillah bun sandwich ikan bilis, nak letak inti apa2 pun terpulang...

RESEPI BUN SANDWIC

Bhn2:

240gm tpg roti
60gm tpg gandum
170gm air
30gm mentega
30gm gula
1/2 s/k garam
2 s/b susu tepung
1 s/k yis kering
1 s/k bread softener

Bhn2 sampingan: terpulang pada citarasa

Sambal ikan bilis
Timun - hiris nipis




- masukkan bhn2 cecair diikuti dgn bhn2 kering ke dlm Bread Machine dan pilih menu bread dough, tunggu hingga siap..
- tabur sedikit tepung atas papan pencanai, ambil doh dan letak atas papan pencanai, tumbuk2 utk buang angin..
- bahagikan doh pada 10 bahagian, bulat2kan dan biar selama 10 minit..
- ambil sebiji doh, canaikan seperti dlm gambar..sapu sedikit mentega di bhgn tgh doh, kemudian lipat 2 seperti dlm gambar..
-lakukan sehingga selesai dan biarkan doh kembang dua kali ganda dr saiz asalnya..
- glis doh dgn telur, bakar 175C selama12- 15 minit..
- sejukkan roti dan letak timun dan sambal ikan bilis / filling yg digemari..
- sedia dihidang...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...