Buat lagi roti ni, walaupun doh agak lembik dan susah handle, tapi lepas bake roti ni mmg lembut n sedap..
Kali ni Liza cicah dgn kari ayam..
COUNTRY
SOURDOUGH BREAD ( HEALTHY SEED)
A
150gm active starter
175gm
air150gm active starter
200gm tepung roti
50gm tepung rye
1 s/k garam
10gm madu / brown sugar
B:
1 s/b black sesame seed
1 s/b chia
seed
2 s/b
air
- campurkan air dgn black seed dan rehatkan selama 1/2 jam
Cara:
2. Garam
dan healthy seeds dicampur selepas adunan direhatkan ..gaul garam dan seeds dgn
tangan hingga semuanya mesra
3.
Strecth n fold setiap 30 minit dalam tempoh 2 jam - ( S&F
)
4.
Proofing yg pertama di suhu bilik hingga naik sekali ganda - ( Bulk
Fermentation )
5.
Keluarkan dr mangkuk dan tekan lembut, bentukkan bulat dan rehatkan sebentar
dalam 20 minit di atas papan pencanai - ( Bench Rest )
6. Bentukkan
semula doh mengikut bentuk yg disukai samada bulat atau lonjong - ( Final Shape
)
7.
Masukkan doh td dlm banetton basket dan tutup dgn plastic wrap, biar doh naik 2
kali ganda
8. Panaskan oven pada suhu 220C selama 30 minit, keluarkan doh dr banetton basket , buat torehan dgn pisau di atas doh
* Sekiranya menggunakan Dutch Oven, bakar pada suhu 220C selama 20 minit dgn penutup dan selepas itu buka penutup dan turunkan suhu kepada 200C dan bakar lagi selama 20 - 30 minit.
1 comment:
Pandainyaaa uli rotiii .. nampak lembut jerrr
Post a Comment