Wednesday, February 24, 2016

Puding Roti Karamel...


Dh lama sgt tak buat puding roti caramel ni,asyik2 roti n kek je kan..hihii
Masih guna resepi yg sama dr kak Embun Roseliza...jom tgk





RESEPI PUDING ROTI KARAMEL
 
Bhn2:
 
  • 3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
  • 4 keping roti gardenia
  • 3 biji telur A @ 4 biji gred B - di pukul manja dan di tapis
  • 2 cawan air suam @ (1cwn susu cair+1cwn air suam)
  • 1/2 cawan susu pekat - resepi asal 1 cawan
  • esen vanilla (1sk)


Cara-cara
 
  1. Cara membuat gula hangus , masukkan gula ke dalam kuali, masak hingga gula jd perang (guna api kecil takut hangit). Kemudian masukkan 1 sudu besar air, (berhati2 gula panas). kacau hingga sebati dan matikan api. Tuang terus dalam loyang. Ketepikan.
  2. Panaskan pengukus.Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu.
  3. Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Blend sekejap agar sebati. Tuang adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masak.(40min-1jam)


1 comment:

Rizziela said...

saya suka..tp kat rumah tu smeua x layan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...