Monday, September 24, 2012

Paru dan Limpa Masak Ungkep....

 

Assalamualaikum wbt dan salam manis buat semua kengkawan...disini Liza mengambil kesempatan utk mengucapkan Selamat Menunaikan Ibadah Haji kepada rakan2 blogger yg telah dipanggil utk menjadi tetamu Allah swt...semoga kalian mendapat haji yg mabrur dan dipermudahkan segala urusan olehNya....Aamiin

Berbalik pada resepi ungkep ni, sebenarnya ari tu dok intai kat dapur Kak Nor masak ungkep ni, tp Kak Nor guna hati ngn pedal ayam..so, disebabkan nk sgt rasa masak ungkep ni, Liza pun guna je la paru dgn limpa yg dh mmg ada kat umah masa tu...mmg sedap cik hubby  ngn anak2 cakap, alhamdulillah..

Resepi asal katanya dr Cida de Nuanza, izinkan akk share resepi kat sini pulak ye...thnx ye pada kedua2nya...


RESEPI PARU DAN LIMPA MASAK UNGKEP

Bhn2:

1/2 kg paru + limpa
1 keping asam gelugur
cili merah / hijau- hiris
1 biji bwg besar- hiris
1 sudu teh serbuk ketumbar
2 sudu teh serbuk jintan manis
1 btg serai- diketuk
sedikit kulit kayu manis, bunga lawang dan cengkih

Bahan2 tumbuk:
1 1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 biji bwg besar
2 ulas bwg putih


 
Paru dan limpa di gaul dgn srbk kunyit dan sedikit garam kemudian digrg sebentar.
Panaskan minyak. tumis bwg besar, kulit kayu manis, bunga lawang dan cengkih
Masukkan juga serai dan cili hiris
Biar hinga naik bau
Masukkan bahan2 tumbuk + serbuk jintan manis + serbuk ketumbar + asam gelugur
Tambahkan sedikit air dan gaul sebati
Masukkan garam dan sedikit gula jika suka
Biarkan bahan2 sedikit garing dan kering (kemudian boleh ditambah lg sedikit air jika inginkan sedikit basah)
Masukkan paru dan limpa yg telah digrg td dan gaul sebati..



2 comments:

faa.rosli said...

lapar tengok gambar ni...

adda syuhada said...

paru ni mmg adda punya peberet..tp masak ungkep ni belum pernah lagi rasa..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...