Wednesday, July 5, 2017

Kuih Nekbat Klate..




Assalamualaikum wbt...buat pertama kalinya cuba buat sendiri nekbat peberet hubby ni, Alhamdulillah happy sgt bila hubby cakap sedap.
Tiap kali balik kampong masa nk raya, hubby mst g cari kuih ni utk berbuka sbb kt KL ni ssh nk jumpa org jual kuih nekbat ni
Pasni dah tak yah susah2 dah, kalau rasa nak makan , boleh je terus buat, kan

Terima kasih pada Chef Thyaga utk resepi nekbat ni..






RESEPI KUIH NEKBAT

Bhn2:

125 gm tepung beras,disangai sampai kering dengan api yang kecil,biarkan sejuk dan ayak.

3 biji telur grade A

Sedikit pewarna kuning,

1.    Pukul telur hingga betul2 kembang dan berbuih dengan hand beater. Campur warna.

2.    Masukkan tepung sedikit demi sedikit gaul rata dengan whisk hingga sebati.

3.    Panaskan oven 200c . sapu acuan kuih cara dengan sedikit minyak dan panaskan di atas dapur. Bila dah panas tutup api dan tuangkan adunan kedalam lubang terus masuk oven dan bakar hingga dia naik dan kering. Buat macam ini sampai habis adunan.

4.    Keluarkan dan sejuk. Resipi ini dapat 26 biji. - Liza dapat 10 biji je sbb guna acuan besar

 




SIRA

2 cawan air

1 cawan gula

3 helai daun pandan

6-7 kuntum bunga cengkih

Masak semua bahan hingga gula larut dan mendidih. Tutup api dan
 
masuk nekbat dan biarkan ia meresap air sira. Boleh di hidang  bila
 
sejuk. Boleh juga ganti rose essence dengan daun pandan dan
 
bunga cengkih.
 
 
 
 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...