Monday, February 4, 2013

Nyayur Bayam Merah...



Sebenarnya nyayur bayam tu maksudnya sayur bayam masak lemak versi kelantan...Biasanya Liza suka gunakan bayam merah, pucuk paku n kacang panjang...nak guna sayur apa2 pun boleh sebenarnya, terpulang pada kita la....



Resepi ni mungkin sama dgn org lain punya kan, tp Liza letak jugak utk rujukan anak2 di masa akan dtg...

RESEPI NYAYUR BAYAM MERAH

Bhn2:

1 ikat bayam merah / sayuran lain - bersihkan
2 ekor ikan sardin/ kembung- rebus dgn garam dan asam keping, kalau xnak rebus pun xpe, ambil isi je..
5 ulas bwg merah
Santan secukupnya - jgn cair sgt ye,nnt xsedap..
Garam, perasa

- tumbuk ikan dan bawang merah hingga lumat.
- masukkan kedlm santan dan masak atas api sederhana..
- bila santan dh mendidih, masukkan garam, perasa, bayam/ sayuran..
- gaul sebati hingga sayur masak, TAPI jgn masak lama sgt, nnt sayur hilang khasiat dia...
- dh ready utk mamam, kalau ada sambal belacan / budu, lg mengancam...


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...