Tuesday, October 30, 2012

Bistik Tulang n Daging.....

Assalamualaikum wbt dan Salam Aidiladha buat semua...tak lambat lg nk wish kan...hihihi
Sebenarnya sebelum raya lg dah buat lauk ni, tp biase la kan, tuan dapur ni bz memanjang, ntah apa yg dibzkan pun tak tau...

Liza harap lauk ni dapat lah bg idea2 pada sape2 yg tgh berlonggok2 daging korban tu n tak de idea nk masak apa...jadi sekali sekala apa salahnya kita tukar selera pulak kan...Liza dah pernah buat kat SINI, dan lauk ni mmg jadi peberet family Liza...Liza mmg suka campurkan tulang n daging sbb bg Liza lebih rasa manis....ape2 pun terpulang pd citarasa masing2 ye, kalau nk guna dgg sepenuhnya pun boleh jugak...



RESEPI BISTIK TULANG N DAGING

Bhn2:

500 gm daging + tulang - bersihkan
400 gm ubi kentang - bersihkn dan potong 4
4 s/m tpg gandum
4 s/m marjerin
3 s/m minyak masak
1s/t serbuk lada hitam
1 btg kulit kayu manis
Garam dan gula pasir secukupnya

Bhn kuah:

150 - 200 ml air
120ml tomato sos
2 s/m cili kisar
1s/m tomato puri
1 kiub stok daging - optional

Bhn2 kisar:

6 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 biji bwg besar

- keringkan dgg n tulang dan salut dgn tepung, serbuk lada hitam dan garam, perap selama 30 minit.
- panaskan minyak dan marjerin dan grg dgg hingga perang, angkat.
- masukkan kulit kayu manis dan bhn2 kisar dan masak hingga naik bau.
- masukkan kentang dan gaul hingga 1/2 masak, campurkan dgg n tulang yg telah digoreng td bersama bhn2 kuah.
- tambahkan sdkt air dan tutup periuk skjp.
- bila kentang empuk, bubuh garam dan gula pasir . kacau selama 2-3 minit lg.
- sedia diangkat dan dihidang...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...