Assalamualaikummmmmmm....ada org tak, pekabar semua? hihihhihi...lama betol rasanya tak mengintai dapur kat sini...biasa la cuti sekolah ni kan, macam2 aktiviti ada....ni pun Liza n family bru balik dr Sarawak..nnt di lain n3 Liza citer pasal percutian kat Sarawak yer...
Ari ni Liza nk share resepi udang yg Liza buat sblm g holiday ari tu...resepi ni Liza skodeng dr umah Cheq Sue, tp Liza tambah ngan lada hitam sikit sbb nk bg rasa pedas2 gitu...jom kita tgk resepi yer...
RESEPI UDANG GRG DAUN KARI
Bhn:
- 10 ekor udang sederhana besar
- sebiji bawang besar * mayang
- 2 tangkai
daun kari *
- 2 biji cili padi * ketuk nak pedas
letak lebih ye
- sedikit halia * - Liza tumbuk
- garam, kunyit
secukupnya
- 2 s/b lada hitam - tumbuk halus
Cara-cara :
- bersihkan udang, kopek kulitnya sedikit dan
buang kotoran di bahagian belakang
- gaulkan dengan garam kunyit
seketika
- tumiskan bahan * sehingga wangi & layu, masukkan juga lada hitam tumbuk td.
- masukkan udang dan
masak sehingga udang agak garing
- jika mahu sedikit kuah boleh masukkan air
Tadaaa....resepi yg simple tp cukup sedap.....terima kaseh Cheq Sue.....
Wednesday, November 30, 2011
Saturday, November 19, 2011
Mini Roti John....
Assalamualaikum dan selamat bermalas malas dihujung minggu....hihihii...dh breakfast ke belum?Ari ni Liza nk share roti john mini yg Liza buat masa breakfast ari tu...Sebenarnya idea ni dapat dlm 2 3 thn lepas masa anak Liza bawa balik roti john dr sekolah.....bila Liza rasa, inti dia mmg sedap, dah tak yah nk letak sebarang sos....inti dia pun rasa macam kari2 gitu....
So ape lagi, Liza pun try buat guna inti karipap yg biasa Liza buat....dan alhamdulllah anak2 suka sgt makan, tp kadang2 Liza letak jugak sos lada hitam....mmg best la wa cakap lu.....hiihhii
Sekarang dah takpayah nak sibuk2 beli roti john ke roti marie ke....beli roti Liza dah cukup.....muahahahaa....ok jom kita terus ke resepinya....
MINI ROTI JOHN
Bhn2:
5 ketul roti hotdog - belah tengah
3 biji telur - dipukul sekejap
Inti kari ayam / dgg secukupnya
Mentega / marjerin
Sos cili, mayonis, sos lada hitam - optional
- masukkan inti kari ke dlm telur yg dipukul sdkt.
- panaskan pan dan letak sdkt mentega.
- tuangkan sdkt adunan td, ratakan memanjang agak2 utk sebiji roti hotdog td.
- letakkan pula sebiji roti hotdog diatasnya cepat2...
- biarkan telur tu masak, balikkan roti, grg lg sekejap dan angkat....
Liza panggil mini roti john sbb Liza guna roti hotdog jer....kalau takde roti ni, roti sandwic biasa pun blh jugak....
Friday, November 18, 2011
Puding Roti Marble....
Hanya puding ni yg sempat buat tuk minum ptg semalam....utk lunch smlm pun beli mee grg mamak jer...maklumlah dah keletihan dr mlm lg tak boleh nak tido, rasa bateri pun nak kena charge....hihhihii
Settle utk lunch, tp pening pulak bila pikir menu nk minum ptg...nak buat yg susah2 rasa dah tak berdaya sgt....so apa yg terlintas masa tu cari resepi yg senang2....janji ada dan sedap.....hihihihi
Jadi Liza pun buat lah puding ni yg mmg dah lama Liza simpan resepinya....skodeng dr rumah cikgu Hana.....tima kaseh yer cikgu atas resepi yg marbeles ni....tp Hana buat marble coklat,Liza buat marble colourful lg....biase la mood tgh baik.....hihihhii
RESEPI PUDING ROTI MARBLE COKLAT
Bhn2 :
Cara-cara
Jemput semua yer....Bismillah
Settle utk lunch, tp pening pulak bila pikir menu nk minum ptg...nak buat yg susah2 rasa dah tak berdaya sgt....so apa yg terlintas masa tu cari resepi yg senang2....janji ada dan sedap.....hihihihi
Jadi Liza pun buat lah puding ni yg mmg dah lama Liza simpan resepinya....skodeng dr rumah cikgu Hana.....tima kaseh yer cikgu atas resepi yg marbeles ni....tp Hana buat marble coklat,Liza buat marble colourful lg....biase la mood tgh baik.....hihihhii
RESEPI PUDING ROTI MARBLE COKLAT
Bhn2 :
- 4 keping roti
- 2 biji telur
- 1/2 cawan susu pekat
- 170ml susu cair
- 10gram serbuk agar2 @ sepeket
- 1/2 cawan gula - bleh kurangkan
- 2 sudu besar butter@marjerin (cairkan)
- 31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
- 2 sudu besar serbuk koko @ coklat emulco- hana campur coklat Hersheys - Liza xletak.Liza guna 4 jenis pewarna
- Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 dan gula ke dalam periuk.
- Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih tadi.
- Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih lagi. matikan api.
- Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. (Jika menggunakan serbuk koko, bancuh dahulu dgn sesudu air panas jadikan pes agar tidak berbiji2@bergentel2 serbuk koko tersebut).- Liza bhg pada 4 dan warnakan.
- Ambil sesenduk warna putih@plain dan tuang di tengah2 loyang. kemudian ambil sesenduk warna coklat, tuang di atas warna putih@plain tadi. biarkan puding gerak sendri ke tepi. tak payah ratakan atau kacau. ulang smula kaler putih@plain dan buat hingga habis.. ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan cepat sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku. - ambil adunan warna pertama dan tuang ke dlm loyang, diikuti dgn kaler kedua,ketiga dan keempat...
- Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam.
- Nota : Kemanisan puding sila ejas ikut selera masing2. dan bagi yang kurang gemar berlemak, kurangkan sukatan susu pekat.
Jemput semua yer....Bismillah
Alhamdulillah.....Akhirnya Doa Dimakbulkan.....
Assalamualaikum dan salam ceria semua....ape khabar? diharapkan semuanya berada di bawah lindungan Yang Maha Esa......Aminnnn..
Sejak dua hari lepas mmg Liza xmasuk dapur, risau di hati ni hanya Allah yg tahu bila fikirkan resullt UPSR angah yg akan keluar nnt......dup dup dup dup,mmg laju betul degupan jantung masa tu....malam tu pun liza mmg tak boleh tidur lena....,rasa terus nk g sekolah tgk result angah.....hihihhihi
Akhirnya hari yg ditunggu2 pun tiba...lagi lah tak keruan umi ni....macam2 perasaan ada masa tu....sedih, takut, risau, pendek kata all in 1 la......hanya yg mampu Liza buat masa tu berdoa bnyk2 dan cuba bertenang depan angah....umi tak nak angah risau sgt...
Breakfast semalam pun umi tau angah tak lalu mkn....kesian sgt masa tu tp umi tak mampu nak buat apa2....masa tu pun Liza sempat pesan kat dia "walau apa pun result angah ari ni, angah kena terima dan redha, sbb umi ngan papa tau angah dah buat the best". lpas tu dia ckp "tp angah takut angah tak dapat"...Insyaallah.....
Akhirnya, bila diumumkan pelajar yg mendapat 5A dan disuruh naik ke pentas lagi la menggigil uminya....student SKBBBK yg dapt 5A pun tak ramai tahun ni, cuma 13 org jer...tu lagi lah buat Liza tak keruan tp tetap mengharapkan angah adalah salah srg dpd mereka..
Bila nama pelajar ke 10 diumumkan, dan masih tak de lagi nama angah, Liza mmg rasa mcm nak menangis..."Ya Allah, Kau berikanlah kejayaan kpd anakku di atas segala usahanya selama ini....."
Dannnn akhirnya Nurul Natasha bt Kamaruzaman.......Ya Allah, Kau makbulkan jua segala doaku. syukur Ya Allah......alhamdulillah..
Akhirnya terjawab sudah penantian selama ini....pengorbanan angah tak sia sia....kita terpaksa berkorban tak balik raya adalah sesuatu yg menyedihkan bg anak2 umi semua...tp angah dah bayar kesedihan tu dgn result angah semalam.....alhamdulillah....
Kami semua bngga dgn angah dan mengharapkan kejayaan yg berterusan.....teruskan kecemerlangan ini dan ingat perjalanan angah masih jauh, terlalu jauh lagi.....angah dan abg akan jadi contoh terbaik pada adik2.....Insyaallah....
Ni la pelajar2 yg mendapat 5A bersama Guru Penyelaras Thn 6....angah berdiri 4 org dr kiri....Alhamdulillah segala penat lelah angah selama ini mmbuahkan hasil yang baik....Alhamdulillah.....
Sejak dua hari lepas mmg Liza xmasuk dapur, risau di hati ni hanya Allah yg tahu bila fikirkan resullt UPSR angah yg akan keluar nnt......dup dup dup dup,mmg laju betul degupan jantung masa tu....malam tu pun liza mmg tak boleh tidur lena....,rasa terus nk g sekolah tgk result angah.....hihihhihi
Akhirnya hari yg ditunggu2 pun tiba...lagi lah tak keruan umi ni....macam2 perasaan ada masa tu....sedih, takut, risau, pendek kata all in 1 la......hanya yg mampu Liza buat masa tu berdoa bnyk2 dan cuba bertenang depan angah....umi tak nak angah risau sgt...
Breakfast semalam pun umi tau angah tak lalu mkn....kesian sgt masa tu tp umi tak mampu nak buat apa2....masa tu pun Liza sempat pesan kat dia "walau apa pun result angah ari ni, angah kena terima dan redha, sbb umi ngan papa tau angah dah buat the best". lpas tu dia ckp "tp angah takut angah tak dapat"...Insyaallah.....
Akhirnya, bila diumumkan pelajar yg mendapat 5A dan disuruh naik ke pentas lagi la menggigil uminya....student SKBBBK yg dapt 5A pun tak ramai tahun ni, cuma 13 org jer...tu lagi lah buat Liza tak keruan tp tetap mengharapkan angah adalah salah srg dpd mereka..
Bila nama pelajar ke 10 diumumkan, dan masih tak de lagi nama angah, Liza mmg rasa mcm nak menangis..."Ya Allah, Kau berikanlah kejayaan kpd anakku di atas segala usahanya selama ini....."
Dannnn akhirnya Nurul Natasha bt Kamaruzaman.......Ya Allah, Kau makbulkan jua segala doaku. syukur Ya Allah......alhamdulillah..
Akhirnya terjawab sudah penantian selama ini....pengorbanan angah tak sia sia....kita terpaksa berkorban tak balik raya adalah sesuatu yg menyedihkan bg anak2 umi semua...tp angah dah bayar kesedihan tu dgn result angah semalam.....alhamdulillah....
Kami semua bngga dgn angah dan mengharapkan kejayaan yg berterusan.....teruskan kecemerlangan ini dan ingat perjalanan angah masih jauh, terlalu jauh lagi.....angah dan abg akan jadi contoh terbaik pada adik2.....Insyaallah....
Ni la pelajar2 yg mendapat 5A bersama Guru Penyelaras Thn 6....angah berdiri 4 org dr kiri....Alhamdulillah segala penat lelah angah selama ini mmbuahkan hasil yang baik....Alhamdulillah.....
Tuesday, November 15, 2011
Nasi Impit Sambal Nyior....
Assalamualaikum dan selamat pagi buat teman2 yg disayangi....pernah mkn nasi impit ngan sambal kelapa tak? haaaa...sedap tau, tp biasa kat Kelate jer yg ada sambal nyior ni....nama lg sambal nyior kan, kalau kat KL ni mst org panggil sambal kelapa kan....hihihihi sengal di pagi hari....
Hari tu ada member request resepi sambal nyior ni...act sambal ni sama jer dgn sambal nasi kerabu...tp tak pe, Liza letak jugak resepi ni pada sesape yg sudi nak mencuba yer...
RESEPI SAMBAL NYIOR / KELAPA
Bhn2 :
3 ekor ikan kembong kecil (kalau besar blh guna 2 ekor jer)- bersihkan dan rebus dgn garam dan asam keping.- ambil isinya shj
1 biji kelapa putih - grg hingga kuning (jgn sampai hitam nnt pahit pulak )
4 biji bwg merah*
1 inci halia *
1 btg serai (besar) *
Garam, gula / nise dan serbuk perasa secukupnya.
- tumbuk bhn2 bertanda * hingga lumat.
- masukkan garam, gula dan serbuk perasa.
- tumbuk hingga sebati dan masukkan isi ikan rebus.
- tumbuk lagi hingga betul2 lumat dan sebati semuanya,bubuh dlm mangkuk besar.
- tumbuk sdkt kelapa grg td biar halus ( kalau xnak tumbuk pun xpe ).
- masukkan kelapa grg td ke dlm bhn2 tumbuk dan gaul hingga betul2 sebati...
- siap dihidang bersama nasi kerabu , nasi dagang atau nasi impit...
# terpulang nk letak gula / nise...kalau letak nise kaler dia akan kecoklatan sikit..Liza campur dua2 #
Hari tu Liza buat jugak kuah kacang sikit utk anak2...at least takde la kering sgt kan...Liza buat kuah kacang ni guna resepi dr kak Hanieliza pakar masak tu...mintak halal Liza letak kat sini yer kak...
RESEPI KUAH KACANG
Bhn2 :
1/2 kg kacang tanah..goreng ..buang kulit..tumbuk kasar/pecah2
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan gula merah - Liza campur jugak dgn gula pasir sikit
1/2 cawan minyak
garam secukup rasa
Bahan mesin
5 sudu besar cili mesin
4 batang serai - Liza ketuk bg pecah jer...1 inci halia
1/2 inci lengkuas
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih - Liza xletak
2 biji buah keras
Cara:
1. Tumiskan bahan mesin dan serai sehingga wangi dan garing.
2. Bila dah naik minyak masukkan air asam jawa dan kacang. Tambahkan sedikit air jika pekat sangat.
3. Masukkan gula dan garam secukupnya. Masakkan dengan api perlahan sehingga naik minyak.
4. Hidangkan dengan nasi impit.
Puding Soya @ Tau Foo Fa Segera....
Liza dah bnyak kali buat puding ni atau senang citer tau foo fa segera...anak2 Liza mmg suka sgt mkn tau foo fa cmni...tiap kali buat angah akan suruh buat yg lembik2 macam telur putih masak separuh tu....lagi lembik lagi la diaorg suka....papa pulak suka yg keras2...huhhh susah jugak kalau cmni...
Mula2 buat dulu Liza ikut sepenuhnya resepi, sbb masa tu tak tau lagi teksturnya cmner...pastu bila anak2 cakap kalau lembik lagi sedap ni, dan bermula selepas itu lah Liza guna srbk jelly ganti ngan agar2...
Semalam pun Liza ada tgk Cheq Sue buat tau foo fa ni, tp guna resepi yg berlainan...nnt lenkali Liza nk try resepi Cheq Sue pulak...tp Liza takde la rajin cam Cheq Sue yg buat air soya sendiri, Liza guna soya ready made jer....senang....hihihi
Dulu kan Liza prnah cakap yg mmg dr dulu lg Liza suka geledah dapur Hana...so yg ni pun terjumpa kat dapur dia lah....jom kita tgk...mintak halal yer Hana....
RESEPI PUDING SOYA / TAU FOO FA SEGERA
Bhn2
Air Gula Melaka :
4 keping gula melaka /nise - lbh kurang 200 gm.
1/2 cawan gula
3 cawan air
2 helai daun pandan
- masukkan semua dalam periuk dan masak hingga gula hancur.
- sejukkan dan enak dimkn dgn tau foo fa..
Mula2 buat dulu Liza ikut sepenuhnya resepi, sbb masa tu tak tau lagi teksturnya cmner...pastu bila anak2 cakap kalau lembik lagi sedap ni, dan bermula selepas itu lah Liza guna srbk jelly ganti ngan agar2...
Semalam pun Liza ada tgk Cheq Sue buat tau foo fa ni, tp guna resepi yg berlainan...nnt lenkali Liza nk try resepi Cheq Sue pulak...tp Liza takde la rajin cam Cheq Sue yg buat air soya sendiri, Liza guna soya ready made jer....senang....hihihi
Dulu kan Liza prnah cakap yg mmg dr dulu lg Liza suka geledah dapur Hana...so yg ni pun terjumpa kat dapur dia lah....jom kita tgk...mintak halal yer Hana....
RESEPI PUDING SOYA / TAU FOO FA SEGERA
Bhn2
- 1 ltr air kacang soya (1 kotak)
- 2 1/2 sk agar2 serbuk (kalau ingin lebih keras bubuh 1 peket sekali) - Liza guna srbk jelly 2 s/b
- Bahan tambahan :-
- Buah2an dlm tin ikut selera
- ATAU secukup air gula/melaka Liza mkn dgn air gula melaka
- Masak air soya bersama serbuk agar2 hingga larut dan mendidih sedikit.Matikan api.
- Tuangkan ke dalam mangkuk2 kecil atau bekas yg lebih besar dan sejukkan.Simpan di dalam peti ais.
- Ketika menghidang,bubuh buah2an pilihan bersama jusnya sekali.Jika menggunakan bekas yg besar,cedok/potong puding ke dlm mangkuk2 kecil dan bubuh buah2an dan jus di atasnya.
- Puding soya juga enak dimakan bersama air gula sahaja seakan2 tau fu fah.
Air Gula Melaka :
4 keping gula melaka /nise - lbh kurang 200 gm.
1/2 cawan gula
3 cawan air
2 helai daun pandan
- masukkan semua dalam periuk dan masak hingga gula hancur.
- sejukkan dan enak dimkn dgn tau foo fa..
Keli Masak Rendang Kering....
Yuhuuuuu....dah masak ke belum? ape, dh lunch? awalnya.....hihihihi....hari tu kan anak2 Liza bising dh lama tak mkn ikan keli....masa tu jugak bukan musim dia kot, asal g pasar jer, tokey tu cakap ikan takde....2 3 kali jugak la hampanya....last2 weekend ari tu g lagi mencoba nasib....alhamdulillah, mmg rejeki anak2....hihihhi
Biasa kalau beli keli ni, diaorg akan request keli grg berlada...tp kali ni Liza masak style rendang pulak, tp tak letak santan yer........sajer nk test market.....ekekekeke......dannnnn alhamdulillah anak2 dan hubby suka.....umi dia pun suka jugak ssb sedap tauuu....
Jom kita tgk resepi yer....
RESEPI KELI MASAK RENDANG KERING
Bhn2 :
7 ekor ikan keli - bersihkan dan diperap dgn garam dan kunyit secukupnya.
5 biji bwg merah *
1 inci halia *
1 inci lengkuas *
1 btg serai - hiris *
3 s/ besar cili mesin
1 s/ besar srbk kari ikan
Sdkt air
Kerisik - 1 paket kecik
1 helai daun kunyit - dihiris halus
Sdkt minyak
Garam dan gula
Srbk perasa
- blend halus bhn2 bertanda *
- panaskan minyak dan grg ikan keli hingga masak.
- buang sdkt minyak menggoreng td dan tumis bhn2 blend.
- bancuh cili mesin dan srbk kari ikan bersama sdkt air.
- tuangkan ke dlm kuali td dan grg hingga agak garing.
- masukkan pula kerisik, gula dan serbuk perasa, kacau sebati.
- bila dasebati, masukkan daun kunyit, gaul2kan sedkit dan masukkan ikan keli yg sdh digrg.
- kacau hingga semua bhn bersalut dgn ikan.
- angkat la, tunggu ape lagi....hihihhiih
Makan keli hari tu ngan sayur air sawi dan telur masin.....
# Utk menghilangkan lendir keli biasanya Liza akan rendam keli ngan air asam jawa lbh kurang 30 minit...lepas tu bru cuci bersih dan masak ikut suka....#
Monday, November 14, 2011
Sandwic Sardin Evergreen...
Assalamualaikum dan salam sejahtera buat kengkawan semua....
Ni lah menu yg paling senang dan paling sedap....walaupun simple tp tetap mnjadi poooojaaaan hati Liza sampai bila2....ala2 menu diet la kunun kunun....ekkekeeke
So pada sesape yg terasa dh mkn dgg tu lebih2 sgt masa raya ari tu, bawak2 la berdiet....hihihihi...
Jeles la tu sbb dia tak balik kpg ari tu....jeles jugak la sikit2 bila tgk kengkawan dok tayang daging korban hari tu....telan ayaq liuq jer la....huhuhu
Mesti semua org dah tau cmner nk buat sandwic sardin ni kan...tp kdg2 ada org akan masak dulu sardin tu dan ada jugak yg buat dgn sardin mentah cmtu....ikut selera masing2 la kan...yg penting sedap...
SANDWIC SARDIN
Bhn2 sardin:
1 tin kecik sardin
3 ulas bwg merah*
1 ulas bwg pth*
2 s/b cili mesin @ lebih - terpulang
2 s/b air asam jawa
Garam dan serbuk perasa
Sdkt minyak utk menumis
- tumbuk bhn bertanda *
- panaskan minyak dan tumis bhn2 tumbuk td dan cili mesin.
- bila dh garing,masukkan air asam jawa
- biar hingga agak kering dan masukkan sardin bersama sosnya sekali.
- masukkan juga garam dan serbuk perasa seukupnya.
- angkat dan ketepikan..
Bhn2 sampingan :
Roti secukupnya - potong kulit tepi
Timun - potong dadu
Bwg besar - potong dadu
Lada merah - potong dadu ( optional )
Limau kasturi / nipis ( optional ) -perah sdkt dan ambil airnya.( sikit jer )
Mentega / marjerin - sapu pada roti.
Cara buat sandwic:
- lenyek ikan sardin dan masukkan bhn2 yg dipotong td.
- gaul sebati dan masukkan air limau dan gaul lg.
- ambil sekeping roti yg telah disapu mentega/ marjerin dan letakkan sardin di atasnya dan ambil sekeping lg roti dan letak di atasnya.
- dah pun siap utk dimamam...senangkan...
Corn Pancake aka Lempeng Jagung....
Puas dok fikir cmner nk perabis stok krim jagung lebih buat mapin ari tu....dok belek buku resepi yg lama2, terjumpalah resepi yg best ni...sedap, gebu dan lembut...itu lah lempeng jagung....hihihii
Pada sesape yg dok teringin nk buat tu,silakanlah...resepi ada kat bawah yer...
RESEPI CORN PANCAKE aka LEMPENG JAGUNG
Bhn2
1/2 cwn jagung manis - Liza guna krim jagung
240 gm tpg naik sendiri
2 s/t baking powder
Sdkt garam
60 gm mentega
90 gm gula kastor
2 butir telur
250 ml susu segar
- tpg naik sndiri, baking powder dan garam dicampurkan hingga mesra.
- masukkan gula kastor, susu segar dan telur.
- bancuh adunan hingga sebati.- Liza masukkan semua ke dlm blender..
- bila dh sebati, masukkan jagung dan biarkan sebentar..Liza perap 30 minit.
- panaskan mentega dlm kuali hingga cair, ambil 1 senduk adunan dan curahkannya ke atas kuali.
- balik balikkan adunan hingga warna keemasan.
- angkat dan hidanglah bersama sirap coklat, madu, jem dsbnya...
Pada sesape yg dok teringin nk buat tu,silakanlah...resepi ada kat bawah yer...
RESEPI CORN PANCAKE aka LEMPENG JAGUNG
Bhn2
1/2 cwn jagung manis - Liza guna krim jagung
240 gm tpg naik sendiri
2 s/t baking powder
Sdkt garam
60 gm mentega
90 gm gula kastor
2 butir telur
250 ml susu segar
- tpg naik sndiri, baking powder dan garam dicampurkan hingga mesra.
- masukkan gula kastor, susu segar dan telur.
- bancuh adunan hingga sebati.- Liza masukkan semua ke dlm blender..
- bila dh sebati, masukkan jagung dan biarkan sebentar..Liza perap 30 minit.
- panaskan mentega dlm kuali hingga cair, ambil 1 senduk adunan dan curahkannya ke atas kuali.
- balik balikkan adunan hingga warna keemasan.
- angkat dan hidanglah bersama sirap coklat, madu, jem dsbnya...
Laksa Johor...
Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia semua.... hari ni Liza nk share resepi laksa johor yg Liza amik dr buku Variasi Masakan Selatan....jom kita terus tgk resepi yer...
RESEPI LAKSA JOHOR
Bhn2 kuah :
500 gm ikan kembong - rebus, ambil isi dan tumbuk ( Liza blend )
40 gm udg kering - rendam air panas dan tumbuk ( Liza xletak )
2 s/mkn srbk ketumbar *
2 s/ mkn rempah kari dgg *
2 s/ mkn pes cili *
1 s/ mkn srbk jintan manis *
2 liter santan - dr 11/2 biji kelapa
100 ml minyak masak
1 s/ mkn asam jawa + 50 ml air - perah dan tapis
8 tangkai daun kesum
Garam dan gula secukupnya.
Kerisik -Liza tambah
Bhn2 kisar A :
8 ulas bwg merah
4 ulas bwg pth
3 cm halia
3 cm lengkuas
2 btg serai
Bhn sampingan :
500 gm spagetti - direbus lembut
6-8 biji limau kasturi
300 gm tauge
2 biji bwg besar - dihiris
1 biji timun - dihiris
40 gm daun selom
40 gm daun selasih
Bhn sambal belacan ( dikisar ):
6 biji cili merah
7-8 biji cili padi
2 s/ mkn air asam jawa
2cm belacan - bakar
Garam dan gula secukupnya
Cara membuat :
- panaskan minyak dan tumis bhn2 kisar A hingga naik bau.
- masukkan pes rempah dan air asam jawa, kacau hingga keluar minyak.
- bubuh santan dan kacau sekali sekala hingga mendidih, masukkan ikan, udg kering, kerisik dan daun kesum.
- bila dh mendidih, masukkan pula garam dan gula secukup rasa.
- biarkan ia hingga keluar minyak, tutup api...
Jemput semua yer...jgn segan2....hihihihi
RESEPI LAKSA JOHOR
Bhn2 kuah :
500 gm ikan kembong - rebus, ambil isi dan tumbuk ( Liza blend )
40 gm udg kering - rendam air panas dan tumbuk ( Liza xletak )
2 s/mkn srbk ketumbar *
2 s/ mkn rempah kari dgg *
2 s/ mkn pes cili *
1 s/ mkn srbk jintan manis *
2 liter santan - dr 11/2 biji kelapa
100 ml minyak masak
1 s/ mkn asam jawa + 50 ml air - perah dan tapis
8 tangkai daun kesum
Garam dan gula secukupnya.
Kerisik -Liza tambah
Bhn2 kisar A :
8 ulas bwg merah
4 ulas bwg pth
3 cm halia
3 cm lengkuas
2 btg serai
Bhn sampingan :
500 gm spagetti - direbus lembut
6-8 biji limau kasturi
300 gm tauge
2 biji bwg besar - dihiris
1 biji timun - dihiris
40 gm daun selom
40 gm daun selasih
Bhn sambal belacan ( dikisar ):
6 biji cili merah
7-8 biji cili padi
2 s/ mkn air asam jawa
2cm belacan - bakar
Garam dan gula secukupnya
Cara membuat :
- panaskan minyak dan tumis bhn2 kisar A hingga naik bau.
- masukkan pes rempah dan air asam jawa, kacau hingga keluar minyak.
- bubuh santan dan kacau sekali sekala hingga mendidih, masukkan ikan, udg kering, kerisik dan daun kesum.
- bila dh mendidih, masukkan pula garam dan gula secukup rasa.
- biarkan ia hingga keluar minyak, tutup api...
Jemput semua yer...jgn segan2....hihihihi
Sunday, November 13, 2011
Muffin Aneka Coklat....
Salam semua, semoga sihat2 hendaknya yer....hari ni Liza nk share resepi muffin yg marbeles la dr Yani kat MyR....tp Liza ubahsuai sikit2 ikut apa yg ada kat umah ni....muffin ni mmg best sgt2 dgn rasa kecoklatan yg mengasyikkan....perggghhhh
Malas nk bebel pjg2, jom kita tgk resepinya ya....
RESEPI MUFFIN ANEKA COKLAT
Bhn2:
- 200g coklat masakan
- 70g mentega
- 2 biji telur
- 50g gula halus
- 60g tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
Cara-cara
- Antara bahan-bahan yang diperlukan
- Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" .
- Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
- Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
- Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.
- Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
- Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit. - Liza isikan dgn coklat kit kat dan coklat2 lain di atas adunan..
- Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.
Mmg sedap sangat muffin ni....penuh dgn rasa coklat....anak suka, ibu paaaaasti setuju....hihihhi
Saturday, November 12, 2011
Cekodok Pisang Gebu...
Cekodok pisang ni peberet hubby ngan anak2 Liza esp kakak....kalau bawa duit pergi sekolah, takde benda lain yg dia beli...mesti cekodok n cekodok......suka sgt dia....So, umi dia pun suka sgt la beli pisang,pantang nmpk org jual pisang mst nak beli.....penyakit ape ke benda pulak tak tau la...nk cakap penyakit keturunan rasa2nya xde....hihihi
Ok lah jom kita tgk resepi cekodok ni...rasa2 org lain pun blh buat kan...tp Liza titipkan resepi ni utk anak2 Liza nnt....
RESEPI CEKODOK / JEMPUT PISANG
Bhn2
10 biji pisang emas - lenyek halus
1/2 cwn gula @ lebih - terpulang pd citarasa msg2
1 cwn tepung @ lebih
1 s/t baking powder
Minyak utk menggoreng
- satukan pisang dan gula.
- masukkan baking powder dan tpg sedikit2, jgn terlampau keras, agak2 adunan xcair dan xkeras sgt.
- perapkan selama 30 minit....tp biasa Liza buat adunan ni lepas lunch dan grg petang nnt....agak2 dlm 3 jam jugak la....
- panaskan minyak, ambil sudu dan celupkan ke dlm minyak panas td utk elak tpg melekat pd sudu.
- guna sudu td dan ambil sejemput adunan kecil dan grg..( adunan akan mengembang bila digrg).
- bila dah keperangan blh la diangkat...
Insyaallah bila dh sejuk pun tetap gebu dan lembut.....
Ok lah jom kita tgk resepi cekodok ni...rasa2 org lain pun blh buat kan...tp Liza titipkan resepi ni utk anak2 Liza nnt....
RESEPI CEKODOK / JEMPUT PISANG
Bhn2
10 biji pisang emas - lenyek halus
1/2 cwn gula @ lebih - terpulang pd citarasa msg2
1 cwn tepung @ lebih
1 s/t baking powder
Minyak utk menggoreng
- satukan pisang dan gula.
- masukkan baking powder dan tpg sedikit2, jgn terlampau keras, agak2 adunan xcair dan xkeras sgt.
- perapkan selama 30 minit....tp biasa Liza buat adunan ni lepas lunch dan grg petang nnt....agak2 dlm 3 jam jugak la....
- panaskan minyak, ambil sudu dan celupkan ke dlm minyak panas td utk elak tpg melekat pd sudu.
- guna sudu td dan ambil sejemput adunan kecil dan grg..( adunan akan mengembang bila digrg).
- bila dah keperangan blh la diangkat...
Insyaallah bila dh sejuk pun tetap gebu dan lembut.....
Friday, November 11, 2011
Nasi Lemak Hijau dan Ayam Goreng Serai.....
Salam berhari minggu semua....tgh buat ape tu, dah breakfast ke belum?aaaaa... tgh tido lagi?ishhhh issssh issshhh...mmg xpatut.....hihihi
Kali ni Liza nk share resepi nasi lemak hijau yg Liza buat last week....nasi lemak ni 2 in 1 sebenarnya, utk lunch merangkap dinner... sesuai sgt la dgn org yg tak berapa nk rajin cam Liza ni....senang kan...hihihi
Nasi lemak hijau ni hasil skodeng kat umah KAK UMMI...dia cakap resepi asal ni dr CMG..betul cakap kak ummi, nasi lemak ni mmg betul2 sedap....kalau tak caya, cubalah....mintak halal Liza CnP kat sini pulak yer...
RESEPI NASI LEMAK HIJAU
Bhn2:
4 cawan basmathi -
cuci dan rendam 20 minit, toskan.
1 biji kelapa - ambil
santannya.
10 helai daun pandan
- kerat halus dan kisar
1 cawan air - untuk
dikisar dengan daun pandan
(*ummi tambah 1 sudu
kecil pandan paste)- liza pun tambah
2 batang serai -
dititik
1 helai daun pandan -
simpulkan
1 inci halia -
ketuk
3 ulas bawang putih -
ketuk - liza hiris
5 ulas bawang merah -
hiris nipis
1 batang kulit kayu
manis *
1 kuntum bunga lawang
*
5 kuntum bunga
cengkih *
3 biji buah pelaga *
(* bahan rempah tumis)
1 camca teh serbuk
lada hitam
garam
Bahan
sampingan:-
Timun/Tomato
ceri
Telur dadar/telur
rebus
Ikan/Ayam
goreng
Cara
Memasak:-
Beras diletakkan
dalam rice cooker. Perah kelapa dengan air daun pandan yang dikisar tadi
secukupnya. Ketepikan. Panaskan minyak, tumis bahan rempah, halia, serai, bawang
merah dan bawang putih. Kacau hingga kekuningan. Masukkan santan secukupnya
mengikut sukatan/jenis beras. Tambah garam dan serbuk lada hitam. Biarkan
mendidih dan tuang santan ke dalam rice cooker. Masukkan daun pandan yang
disimpul. Masaklah nasi seperti biasa. Hidangkan dengan lauk/sambal kegemaran
Nasi lemak ni Liza mkn dgn ayam grg serai...ayam ni sedap sbb ada rasa ala2 rendang...mmg satu gabungan yg best la....jom kita tgk..
RESEPI AYAM GRG SERAI
Bhn2
1 ekor ayam - potong kecil
6 btg serai - titik
2 keping asam gelugur
Garam dan kunyit
Minyak
Gula
- gaul ayam bersama garam dan srbk kunyit
- grg 1/2 masak
Bhn2 kisar:
6 biji bwg merah
1 labu bwg besar
4 ulas bwg pth
20 tangkai cili kering - rebus
2 btg serai
Cara2:
- panaskan minyak lebihan grg ayam td dan tumis bhn2 mesin dan serai titik hingga garing.
- masukkan ayam yg telah digoreng dgn asam gelugur dan sdkt gula.
- goreng lagi hingga serai nmpk kering.
- masak hingga naik minyak.
* tak perlu masukkan garam kerana ayam dah masin...ape2 pun terpulang pd citarasa masing2..
Puding Koktel Tapai Beraiskrim...
Biasa org mkn tapai ni dgn agar2 merah atau dgn eskrem kan...tp kali ni Liza gabungkan dgn puding koktel, eskrem dan tapai.....sedapppp mkn sejuk2...jom kita tgk resepi puding koktel versi Liza..
PUDING KOKTEL
Bhn2:
1 tin buah buahan koktel
1 tin susu cair
1 paket sumi warna warni -potong kecil
- masukkan semua ke dlm mangkuk dan sejukkan.
- sedia dimkn...
Resepi tapai pulak liza dh buat kat SINI, so ape tunggu lagi, bhn2 dia pun senang jer...
PUDING KOKTEL TAPAI BERAISKRIM
Bhn2:
Puding koktel secukupnya
Tapai pulut
Aiskrim - perisa pilihan
Masukkan puding koktel ke dlm mangkuk kecil, diikuti dgn eskrem dan tapai....
Tadaaaaa.....dah pun siap....
Sosej Grg Kacang Panjang....
Kekadang pening jugak dok pikir lauk2 yg anak2 suka....kalau bab2 sayur ni mmg ada problem sikit...diaorg amik pun sikit jer, sekadar tuk cukup syarat.....kadang2 tu pulak buat tak nmpak jer sayur depan mata.....eeeee geram betulll...
Bila tgk ada kcg pjg dlm peti ais, lagi la ligat kepala dok pikir nak masak ape...mana idaknya kcg tu dh nak menopous dah....hihhihi...jadi Liza pun terfikir nk match kan dia ngan sosej sbb sosej kan peberet bdk2...maka terhasillah resepi ni....sampai anak2 mintak suruh buat lg....Alhamdulillah menjadi jugak resepi main hentam umi dia ni....
RESEPI SOSEJ GRG KACANG PANJANG
Bhn2
5 btg sosej - (potong nipis serong)
10 btg kcg panjang - potong serong
3 biji lada merah*
3 ulas bwg merah *
1 ulas bwg pth *
Sdkt minyak
Garam dan gula secukup rasa
Srbk perasa
- tumbuk bhn2 bertanda*.
- panaskan minyak dan tumis bhn2 tumbuk.
- masukkan garam, gula dan serbuk perasa.
- masukkan juga sosej dan grg hingga sosej masak.
- akhir sekali masukkan kcg pjg dan grg sebentar.
- angkat dan hidang.
Thursday, November 10, 2011
Karipap Pusing dan Inti Kari Ayam/Daging Bonda....
Assalamualaikum dan salam ceria semua, berjumpa lagi kita di hari Jumaat 11hb November 2011 bersamaan 15 Zulhijjah 1432H....kalau nak cantik lagi tarikh hari ni ialah 11.11.11....cantikkan.... kan? hihihii
Hari ni Liza nk share resepi permintaan ramai ( ye ke?)..hihihi...kalau nk tgk cara buat karipap pusing, blh klik SINI...kali ni Liza nk share cara buat inti karipap ni pulak versi arwah bonda tercinta...so pada sesape yg nak cuba, silakanlah...
Ni lah inti kari ayam/daging warisan bondaku...tp corak atas inti tu jgn tanya yer, hihihi...kreatif la kunun kunun...(perasan xsudah)....muahahaha
RESEPI INTI KARI AYAM/ DAGING
Bhn2:
200 gm ayam @ daging - potong kecil2
500 gm ubi kentang / ubi keledek - potong dadu
5 ulas bwg merah *
1 ulas bwg pth *
1 cm halia *
Cili mesin - 2 s/besar
Serbuk kari ayam - 3 s/ besar
1 labu bwg besar - potong dadu
Daun sup - hiris nipis
Garam, gula dan serbuk perasa
Minyak utk menumis
Air
- tumbuk lumat bhn bertanda *.
- campurkan bhn2 tumbuk, cili mesin dan srbk kari bersama sdkt air..kacau sebati.
- panaskan minyak dan tumis bhn td hingga garing dan naik bau.
- masukkan ayam / daging dan sdkt air .
- bila ayam /dgg dah empuk, masukkan ubi kentang/ keledek bersama air secukupnya utk mengempukkan ubi td.
- masukkan juga garam, gula dan serbuk perasa.
- bila dah cukup rasa dan ubi td dah empuk, masukkan daun sup dan bawang besar yg dipotong dadu.
- gaul hingga bhn2 sebati dan betul2 kering.
- sejukkan dan sedia digunakan.
- sesuai utk roti john, karipap, inti puff segera, inti roti, inti mini murtabak dll...
- blh jugak disimpan dlm fridge utk tahan lama...bila nak guna, keluarkan dan biar lembut baru guna..
So tunggu ape lagi, jemputlah....
Jagung Manis ala KR.....
Selalu kalau pergi rumah pakcik Kenny, budak2 tak puas mkn jagung ni...bkn setakat bdk2 jer, mak budak pun tak puas jugak....ekekeke...so hari tu Liza buat la jagung ni, punya la bnyak Yana mkn...siap cakap macam jagung Kenny Rogers....hiihhii
Resepi ni Liza CnP dr MyR, dr Aziemas, thanx yer...Liza share kat sini pulak....
RESEPI JAGUNG MANIS
Bhn2
- 500 gm jagung ( leh dpt dbhgn frozen )
- Karot - potong kecik2 - Liza tambah yg ni.
- 2 s b butter
- 4 s b susu pekat manis ( kemanisn ikut suka )
- secubit garam
Cara-cara
- Kukus jagung dlm 20 minit..lg lama lg sedap :)
- Jagung dh masak..dlm bekas lain..masukkan jagung yg masih panas2, gaul
dengan butter, susu pekat manis dan tabur secubit garam.
- Sebatikan..dh siap....enak dimakan semasa masih panas2..
Yummmyyyyy...
Daging Goreng Nenas....
Salam sejahtera semua...masak ape hari ni? ke daging lagi...kalau nak perabis dgg korban tu mmg naik buntu nak masak kan...takkan nk masak benda yg sama jer...tak lalu jugak tekak ni nak menelannya.....
So hari ni Liza nk share resepi daging yg best sgt dgn gabungan rasa pedas lada hitam dan masam manis nenas yg mmg mengancam.....dh lama teringin nk buat dgg ni, kebetulan kat umah hari tu ada dgg ngan nenas, pe lagi menjadi laa....pergggghhh sedap bangat wa cakap luuu....hiihhi
Pada sesape yg nak berdiet tp dlm masa yg sama nk mkn daging, pe kata cuba resepi ni....hihihhi
RESEPI DAGING NENAS
Bhn2
500 gm daging - hiris
200 gm nenas - hiris
1 biji cili benggala - hiris (Liza xletak)
3 ulas bwg pth *
1 cm halia *
2 s/ b sos cili
2 s/b sos tiram
1 s/ b srbk kari dgg
1 s/ k srbk lada hitam
1 s/k gula pasir
1 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
Minyak masak
Garam
- kisar atau tumbuk halus bhn bertanda *.
- panaskan sdkt minyak dan tumis bhn kisar hingga naik bau.
- masukkan srbk rempah dan biar garing.
- masukkan daging dan masak hingga dgg kecut.
- bubuh sos tiram,sos cili, gula pasir, garam dan srbk lada hitam..kacau rata.
- akhir sekali masukkan nenas, cili benggala dan masak lagi selama 3 minit.
Bagi Liza, dgg ni sesuai sgt kalau nk makan dgn nasi putih, nasi beriani, nasi minyak atau nasi2 yg sewaktu dgnnya....mmg best, cubalah... gerenti tak menyesal....
Daging goreng nenas ni Liza amik dr buku Masakan Berempah Alaf 21....
So hari ni Liza nk share resepi daging yg best sgt dgn gabungan rasa pedas lada hitam dan masam manis nenas yg mmg mengancam.....dh lama teringin nk buat dgg ni, kebetulan kat umah hari tu ada dgg ngan nenas, pe lagi menjadi laa....pergggghhh sedap bangat wa cakap luuu....hiihhi
Pada sesape yg nak berdiet tp dlm masa yg sama nk mkn daging, pe kata cuba resepi ni....hihihhi
RESEPI DAGING NENAS
Bhn2
500 gm daging - hiris
200 gm nenas - hiris
1 biji cili benggala - hiris (Liza xletak)
3 ulas bwg pth *
1 cm halia *
2 s/ b sos cili
2 s/b sos tiram
1 s/ b srbk kari dgg
1 s/ k srbk lada hitam
1 s/k gula pasir
1 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
Minyak masak
Garam
- kisar atau tumbuk halus bhn bertanda *.
- panaskan sdkt minyak dan tumis bhn kisar hingga naik bau.
- masukkan srbk rempah dan biar garing.
- masukkan daging dan masak hingga dgg kecut.
- bubuh sos tiram,sos cili, gula pasir, garam dan srbk lada hitam..kacau rata.
- akhir sekali masukkan nenas, cili benggala dan masak lagi selama 3 minit.
Bagi Liza, dgg ni sesuai sgt kalau nk makan dgn nasi putih, nasi beriani, nasi minyak atau nasi2 yg sewaktu dgnnya....mmg best, cubalah... gerenti tak menyesal....
Daging goreng nenas ni Liza amik dr buku Masakan Berempah Alaf 21....
Wednesday, November 9, 2011
Tapai Pulut Warisan...trademark raya...
Tadaaaa.... ni lah trademark raya cik hubby, kalau takde tapai ni macam tak raya lah dia cakap....huhhh kunun kunun la....mmg tapai pulut ni dh jadi santapan setiap kali raya...tapai arwah ma mmg menjadi kegilaan org2 kpg...pakcik2 kat kpg tu sanggup dtg beraya kat umah sebelum g smbhyang raya semata2 nak rasa tapai buatan arwah ma...mmg pemes betul tapai dia masa tu...
Tp anak dia tak nak belajar buat masa tu, eksen la kunun kunun....bkn apa, dah benda yg kita tak suka mkn....aleh aleh dapat cik abe yg suka mkn tapai...adoiiii nak tak nak terpaksalah belajar....tp Liza buat tapai ni ikhlas yer....hihihii, suka tgk cik abe ngan abg mkn tapai ni.....org cakap buat tapai ni bnyk pantang larang dia, sbb tu setiap kali nk buat tapai ni, mmg Liza berdebar sgt2 dan bnyk2 baca Bismillah....bkn ape bnyak sgt dgr citer org buat tapai ni tak menjadi, tu yg takut tu....
Liza buat tapai ni macam ni yer, tak tau la dgn org lain....mgkn cara berbeza..
RESEPI TAPAI PULUT
Bhn2
2 kg beras pulut- rendam smlmn
1 biji ragi - dijemur sebentar
6-7 s/ b gula
11/2 cawan air
- panaskan kukusan dan sejat beras pulut yg telah direndam
- kukus pulut selama 15 minit.
- angkat dan renjiskan air, gaul sebati.
- kukus lagi selama 10-15 minit atau sehingga pulut betul2 masak.
- sejukkan sebelum digaul dgn ragi.
- ragi dihancurkan dan ditapis sebelum ditabur atas pulut.
- taburkan pula gula di atas lapisan ragi td.
- gaulkan biar semua sebati bersama pulut.
- sediakan daun pisang atau bekas utk isi pulut td.
- masukkan ke dlm daun pisang dan bungkus dgn kemas.
- isikan bungkusan pulut td ke dlm besen atau bekas besar dan balut pula dgn kain tebal.
- simpan ditempat gelap selama 2 mlm.(Liza simpan dlam stor)
- keluarkan tapai dan bila dah berair tu maknanya tapai dh masak
( biasa lepas 2 mlm Liza keluarkan dan terus letak dalam peti, hubby suka mkn tapai ni pd hari yg ketiga, lg berair lg sedap dia cakap).
# pastikan pulut betul2 sejuk sebelum ditabur dgn ragi dan gula..biasa Liza sejukkan pulut ni dlm 2-3 jam....ragi juga harus ditabur dahulu sebelum gula...#
Jemput makan semua...hihiihhi, tp tukang buat tapai ni tak makan yer....
Muffin Jagung...
Setelah puas mencari resepi muffin jagung ni, alhamdulillah jumpa jugak kat buku kak Hanielieza...Liza mmg suka sgt ape2 jer mknn yg ada kena mengena dgn jagung ni....mmg dah macam hantu jagung la kiranya...
Tiap kali mkn muffin jagung ni kat KR mmg rasa tak puas...rasa nak lagi dan lagi...sbb tu la bersusah payah mencari resepi ni...dan akhirnya jumpa jugak resepi idaman ni dan bhn2 dia pun senang jer...
Ok lah, jom kita terus tgk resepinya....
RESEPI MUFFIN JAGUNG
Bhn2 A :
2 cwn tpg gandum
1 s/t baking powder
1 s/t soda bikarbonat
1 s/ t garam
- semua bhn di atas diayak.
Bhn2 B :
1 cwn jagung krim dalam tin
1 cwn minyak masak
1 cwn gula pasir
1 biji telur - dipukul sedikit
- panaskan oven 180 C.
- campurkan bhn2 B ke dlm bhn2 A.
- gaul rata menggunakan spatula, jgn digaul terlalu lama..
- masukkan ke dlm paper cup dan bakar selama 20- 25 minit atau sehingga masak.
- sejukkan dan sedia dihidang.
Roti Jala 2 Dan Gulai Itik...
Assalamualaikum dan selamat pagi semua....hari ni cuaca agak elok sikit, harap2 dpt keringlah kain kat luar tu...hari tu Liza pernah buat roti jala ni versi lain...tp kali ni Liza guna resepi dr Noreen utk mkn dgn lebihan gulai itik lauk nasi dagang hari tu...Liza buat ni masa raya kedua Aidiladha...jom kita terus intai resepi yer....
RESEPI ROTI JALA
Bhn2
750-850ml air
410ml susu cair
600gm tepung gandum
2 biji telur
3-4 sudu makan minyak
1 sudu teh garam
sedikit pewarna kuning
2 helai daun pandan - utk merenjis
cara:
- bahan adunan; ayak tepung dan garam ke dalam mangkuk besar. buatkan lubang ditengahnya
- masukkan telur dan pukul dengan hujung garfu
- tuangkan susu, letak sedikit pewarna kuning dan air. bancuh sampai larut. kemudian tapiskan
- panaskan kuali leper, celup daun pandan di dlm minyak dan renjiskan ke atas kuali
- tuangkan adunan roti jala menggunakan acuan bercorong. bila masak, lipat empat kemudian angkat
Untuk resepi gulai itik tu boleh tengok kat SINI yer...