Assalamualaikummmmmmm....ada org tak, pekabar semua? hihihhihi...lama betol rasanya tak mengintai dapur kat sini...biasa la cuti sekolah ni kan, macam2 aktiviti ada....ni pun Liza n family bru balik dr Sarawak..nnt di lain n3 Liza citer pasal percutian kat Sarawak yer...
Ari ni Liza nk share resepi udang yg Liza buat sblm g holiday ari tu...resepi ni Liza skodeng dr umah Cheq Sue, tp Liza tambah ngan lada hitam sikit sbb nk bg rasa pedas2 gitu...jom kita tgk resepi yer...
RESEPI UDANG GRG DAUN KARI
Bhn:
- 10 ekor udang sederhana besar
- sebiji bawang besar * mayang
- 2 tangkai
daun kari *
- 2 biji cili padi * ketuk nak pedas
letak lebih ye
- sedikit halia * - Liza tumbuk
- garam, kunyit
secukupnya
- 2 s/b lada hitam - tumbuk halus
Cara-cara :
- bersihkan udang, kopek kulitnya sedikit dan
buang kotoran di bahagian belakang
- gaulkan dengan garam kunyit
seketika
- tumiskan bahan * sehingga wangi & layu, masukkan juga lada hitam tumbuk td.
- masukkan udang dan
masak sehingga udang agak garing
- jika mahu sedikit kuah boleh masukkan air
Tadaaa....resepi yg simple tp cukup sedap.....terima kaseh Cheq Sue.....
Cuti2 Malaysia ke....bestnya....kak cek pun baru start bw ghumah kengkawan ni...dilanda virus M lagi...hu hu...payah2....
ReplyDeleteSedap la pulak tgk menu udang pepagi ni....
Bawak ole2 apa dari Bumi Kenyalang tu....:)
salam - mmg suka udang apa2 menu ada udang :)
ReplyDeleteSelamat pagi Liza..
ReplyDeleteklu bab2 udang ni kan..senang je dipelbagaikan..masak apapun mesti sedap..lg2 klu ada daun kari..waaagi.
salam kak cek...Liza beli kek lapis n kain batik jer kat sana...hihihhi
ReplyDeletewslam Lina...sama la ngan Liza, tp yg paling suka udg grg tempura....fuhhh, mmg terangkat laa....hihihihi
ReplyDeleteslmt pagi rahel....betul tu, plng2 malas pun, buat udang sambal, gerenti meletopppp....hihhihihi
ReplyDeleteAssalam kak,uii bestnyer g sarawak,cuti2 semperna anak akak dapat 5A eks..sy xpernah g sarawak lgi,sabah pernah la sekali kak..Nmpak sedap udang tuh,menu simple n memikat selera..
ReplyDeleteSelamat bercuti Liza... udang ni goreng basah-basah sikit ya..
ReplyDeleteSalam Kak Liza..wahhh simple jee tapi mesti sedap ni..bau daun kari dia..waaaaahhhhhhh harum satu dapur ni
ReplyDeleteamboi lama cuti..padan pun semalam ucu intai2 dapur liza eloknye berlock...banyak ke shopping pasu serawak...
ReplyDeleteaslmkum lieza.. wah dah balik bercuti pun.. akk masih berkais2 kt rmh.. msk simple2 camni pun sedap..
ReplyDeleteKita jugak yg belum bercuti....huhu..
ReplyDeleteamboi...pi melancong ghupenye dia, patot rrrrr sunyi sepi kat ghumah nih... :)
ReplyDeleteamacam udang tu? masyuk kan....
Seronok gi jln2 ye... Patut la sunyi sepi ... Baru jer nk berkenalan...
ReplyDeletesedapnya makan udang....goreng simple2 cam gini memang sedap...cepat je licin..hehehe
ReplyDelete