Assalamualaikum wbt dan salam bersua kembali di hari Rabu 030413....semoga semuanya sihat dan sentiasa dirahmati Allah swt atas apa sahaja yg kita lakukan...Aamiin
Sebenarnya nasi ayam ni dah lama Liza buat, tp mcm biasa la kan, tuan dapur ni bz memanjang, hihihi...resepi ni Liza dapat dr Azah, member yg dok kat Rawang, tetiba rasa rindu pulak, maklumlah dah lama tak dengar khabar berita, moga2 Azah n family sentiasa di lindungiNya...
Memula makan nasi ayam ni masa Azah buat open house dlm beberapa tahun lepas, pastu tgk anak2 n hubby bertambah2 nasi, so, apalagi, dgn muka tak malunya Liza mintak resepi ni dr Azah dan alhamdulillah dah kini jadi peberet family Liza...
Pada sesape yg nak resepi yg sedap ni, jom ..
RESEPI NASI AYAM MADU AZAH
Bhn2:
Untuk air rebusan :
1 ekor ayam - bersihkan dan potong
2cm halia yg diketuk
Air secukupnya - lebihkan
Untuk perap
5 s/b kicap pekat
1 s/b sos tiram
3 s/b madu
Untuk nasi
5cwn beras
3 sudu besar butter
1cm halia- ditumbuk
4 ulas bawang putih -ditumbuk
Air rebusan ayam tadi + air biasa secukupnya
Sedikit garam.
Beberapa titik pewarna kuning
Daun pandan
1 batang serai - titik
Bahan sos
5 biji cili merah
3 biji cili api
2 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu teh cuka
Garam, gula
1/2 cawan air masak
Untuk sup
Lebihan air rebusan ayam
3 ulas bawang putih - tumbuk
1 bungkus sup bunjut
Garam, perasa
Daun sup - hiris
Bawang goreng
Untuk Kicap
Lebihan perapan ayam
Cara-cara
Ayam direbus bersama halia
yg diketuk dan air hingga empuk..
Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan untuk perap selama 30 min. Goreng
/ panggang hingga garing.
Untuk nasi- Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis halia,bawang putih, daun pandan dan serai hingga
wangi,
Masukkan beras, masukkan air rebusan ayam dan air secukupnya, pewarna kuning dan
garam. Masak seperti biasa.
Untuk sos-blendkan semua bahan diatas. boleh ditambah tomato sos/sos cili
jika suka. Boleh juga dimasak sebentar (jika suka)
Untuk sup- panaskan sedikit minyak dan tumis bwg pth hingga wangi, masukkan air rebusan ayam dan sup bunjut, garam dan perasa..masak hingga mendidih, angkat dan taburkan daun sup dan bawang grg
Untuk kicap- masak lebihan perapan ayam td hingga mendidih..