Resepi daging beriani ni pun amik dr MyR....thnx sekali lg ye Mrsdayat....nak buat pun takde la susah sgt, tu yg penting...hihii
RESEPI DAGING BERIANI
Bhn2:
- 1/2kg daging lembu (potong kiub)
- 1/2 biji bawang besar (hiris)
- baki bwg merah+halia+bwg putih yg di blend **dr resepi nasi baryani batu pahat
- 1 biji tomato saiz besar (belah 4)
- 3-4 biji cili hijau
- 2tbsp tomato puree
- 1tbsp sos tomato
- 1/4 cwn susu cair
- sedikit ghee
- sedikit rempah tumis
- 3 tbsp rempah baryani
- garam,gula,ajinomoto secukup rasa
- sedikit daun sup,daun bawang,daun pudina
- 1 tbsp yogurt
Cara-cara
- gaul daging dgn yogurt, sementara tu,panaskan minyak sapi (anggaran rata bwh
periuk)
- tumiskan rempah tumis dan bawang yg dihiris.biar bwg agak garing sedikit
- masukkan baki bwg2 yg diblend.kacau sampai naik bau
- masukkan daging..gaulkan.
- masukkan tomato dan cili hijau.cili tu takyah hiris.masuk sebijik2..
- masukkan pula daun-daun,garam,ajinomoto dan gula.kacaukan sebati
- tutup periuk,biarkan lebih kurang 10-15minit supaya daging tu lembut.
(pastikan kuah tu sama rata ngan daging.kalau tak rata...bule tambah air)
- ambil seketul daging,picitkan..utk tgk dah lembut atau belum.
- bila daging dah agak2 empuk,masukkan sos tomato,tomato puree dan susu cair.
kecilkan api,kacaukan dan biar lagi atas dapur..
- last skali..masukkan rempah baryani dan kacaukan sebati..
buleh la di hidang bersama nasi baryani...
Nota dr Mrsdayat:
-
# blh juga ganti daging ni ngan kambing or
ayam.kalau kambing ikut je cara ni.kalau ayam,goreng skjap(jgn smpai garing) ayam
tu..baru masuk dlm kuah..=) #
sedapnya daging beriani..akak suka kalau kuah pekat melekat camni...Bleh try ni guna kambeng ke hapa kan mesti sedap
ReplyDeleteSedapnya,
ReplyDeletemcm cantik jer pinggan tuh..hihihi
ReplyDelete