Projek buat kek yg dah siap slice ni sbb nk bawak g tadika adik utk celebrate birthday dia dgn kawan2 n cikgu pulak....mula2 ingat nk buat muffin @ kek cawan...pastu pikir punya pikir, nk try buat kek slice la pulak...hanis bab tu pikir lg nak buat kek apa yg budak2 suka, mula2 tu terlintas nak buat kek coklat, pastu rasa macam dh muak la pulak, asyik kek coklat je kan..
So, akhirnya terjadilah kek red velvet ni...at least takde la muak sangat kan...Sebenarnya plan asal Liza tak nak letak serbuk kek tu kat atas, alih2 bila dah siap, bnyak la pulak serbuk2 kek tu yg tinggal....jd dpd membazir, terpaksa tabur jugak la atas krim cheese tu, tak pe la kan, janji tak membazir...
Masih menggunakan resepi dr Ana sbb Liza suka dgn ke'moist'an kek ni...hihihihi..sebelum ni pun dah pernah buat tp versi kek, kalau nk tgk klik SINI ye...
RESEPI KEK RED VELVET
Bhn2:
A:
300 g tpg gandum
2 camb serbuk koko
2 camt baking powder
1 camt soda bicarbonate
1 camt garam
B:
125 g mentega tawar*Ana
guna buttercup 280 g gula castor
C:
2 biji telur (gred B)
D:
1 camt esen vanilla
1 camt cuka putih @cuka kurma
1 camb pewarna merah
E:
240ml buttermilk
(Campurkan 1 cawan susu segar @ susu cair
dengan 1 sdb cuka. Biarkan sebati bersama selama 10 minit sebelum
digunakan.)
CARA-CARA:
- Ayak (A)-ketepikan
- Pukul (B) sampai kembang & ringan.Masukkan (C) satu persatu dan pukul lagi
- Masukkan (D)-pukul hingga sebati
- Masukkan tepung yg diselang seli dgn buttermilk-pukul hingga sebati.
- Alas & gris loyang saiz 9" dengan baking paper. Tuang adunan kek dan bakar hingga masak.
- Atau masukkan adunan dalam acuan cupcake sebanyak 1/2 cup sahaja dan bakar pada suhu 180c @ 15 ke 20 minit.
- Sejukkan dan hiaskan dgn cream cheese icing.
500 grm whipping cream-brand VIVO
250 grm cream Cheese-brand Phillidephea
60 grm gula icing
110 grm butter
2 titik lemon paste
Cara -cara :
Pukul whipping cream hingga kental. ketepikan
Dalam bekas lain, pukul krim keju bersama semua bahan
lain hingga berkrim.
Satukan whipping cream tadi bersama krim keju, gaul sebati, boleh juga pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.
Boleh digunakan untuk menghias kek anda
asyik ternmpk kek RV ja kat mana-mana. bila la nak rajin membuat.
ReplyDeletepenah dah makan RVC.. hari tu sorang bakers datang umah bawakan.. and rasa dia mmg sedap.. nanti nak try wat sendiri lak..
ReplyDeleteseronoknya rakan2 serta cikgu dapat makan RV ni...sedap tau
ReplyDeleteoh sedapnya...!
ReplyDeleteLiza... kakak 2 kali buat RVC, suami suka sangat makan... katanya lain dari kek yang lain!
ReplyDeleteHat hias tu pakai serbuk apaaa
ReplyDelete