Assalamualaikum wbt dan salam ceria buat semua...sebenarnya nasi beriani ni dah lama Liza buat, tp Liza cuma guna beras biasa je, sbb tu nmpak nasi tu pendek2 je...tp nasi ni tetap best, kalau guna beras basmathi lg bertambah2 best...
Liza nak ucapkan terima kasih pada tuan empunya resepi Mrsdayat sbb sudi berkongsi resepi marbeles ni...izinkan Liza share resepi kat sini pulak ye....thnx
RESEPI NASI BERIANI BATU PAHAT
Bhn2: ( utk 4 org )
- 3 cwn beras basmathi
- sedikit rempah tumis
- *6 ulas bwg merah (blend)
- *5 ulas bwg putih (blend)
- *2"halia (blend)
- setengah biji bwg besar (hiris)
- sedikit daun pudina, daun bawang. daun sup
- 2-3 tbsp minyak sapi
- 1tsp garam
- sedikit pewarna kuning
- gajus dan kismis sebagai hiasan (goreng)
- 2tbsp rempah baryani
- 4 setengah cwn air
- setengah cwn susu cair
Cara-cara
- panaskan minyak sapi,kemudian tumis rempah tumis dan rempah baryani
- masukkan bawang hiris..gorengkan sebentar.kemudian,masukkan pula 2tbsp campuran bwg merah+halia+bwg putih yg di blend tadi.(baki campuran yg di blend akan diguna utk kuah daging baryani).
- masukkan air..tunggu sampai didih
- masukkan daun bwg,daun pudina,daun sup.masukkan juga garam.kemudian..masukkan pula beras.kacaukan
- pindahkan periuk ke dalam rice cooker.biar nasi masak
- bila nasi dah masak, keluarkan daun-daun yg ade dlm periuk tu.kemudian tambahkan susu cair ke dalamnya.titikkan pewarna..kacaukan.
- masukkan 2 senduk kecil rempah dari kuah daging baryani ke dalam nasi.kacau rata. (nak lebih 'kick',masukkan juga 2-3 ketul daging bersama kuah dari kuah daging tu ke dalam nasi)
- masukkan gajus dan kismis.sedia untuk di hidangkan...
wahhh.. sedap..
ReplyDeletenani pun selalu wat nasi beriani gak.. tapi bila cuti2 je la.. senang nak cari bahan dan tumpukan perhatian kat dapor.. :) sbb anak2 suka makan nasi beriani with /daging/ayam kurma ka.. perghhhh sedappnya
Salam... nmpk sedap! tun dh lama x buat nasi beriyani.
ReplyDeletewaaa sedapnya nasi beriani...bak sepinggan..
ReplyDeletesedapnya...tak pernah buat nasi beriyani..teringin laa plak.
ReplyDelete