Monday, June 3, 2013

Siakap Masam Manis / Sweet Sour...


Siakap masam manis yg mmg peberet family Liza..tapi kalau order kat kedai kadang2 mmg tak menepati selera kitaorg, kadang2 pulak kuah dia ciput je, mmg tak puas hati...bila buat sendiri mmg berbaloi kan sbb kita boleh buat ikut selera family kita...




Jom la kita tgk style Liza buat ikan sweet sour/ masam manis ni ye...

RESEPI SIAKAP MASAM MANIS/ SWEET SOUR

Bhn2:

1 ekor ikan siakap - bersihkan dan kelar
2 s/b cili mesin
5s/b sos cili
5s/b sos tomato
1 s/b cuka
11/2 s/b tepung jagung - bancuh dgn 1/2 cawan air
1 biji tomato - hiris
Sedikit nenas segar - hiris
Garam, gula
1 labu bawang besar - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
Sedikit halia - hiris panjang



- ikan dilumur sedikit garam dan goreng hingga garing,  angkat dan ketepikan..
- tinggal sedikit minyak dalam kuali, masuk bhn2 hiris dan cili mesin hingga wangi..
- masukkan sos cili, sos tomato dan cuka dan air tepung jagung dan biar mendidih..
- masukkan tomato hiris dan nenas dan kacau..
- masukkan pula garam dan gula dan kacau rata..
- masukkan ikan siakap yg telah digoreng td atau boleh jugak terus curah sos td atas ikan..
- taraaa, dah boleh mamam...


1 comment:

  1. Salam kak liza.. tun pun sgt2 suka makan sweet sour nih.. senang dan sedap.. lagi2 bila dpt siakap kan..

    ReplyDelete