Thursday, June 6, 2013

Sup Ayam Bonda...



Sesekali makan sup ayam mmg best kan, kena pulak dgn sambal belacan, pergghhhh mmg layannn...hihiii

Kalau ikut cara arwah ma masak sup ada 2 cara, satu bhn2 tumbuk kita tumis dan satu lg kita terus campur dlm kuah..suka hati nk buat yg mana satu tp Liza lebih suka yg tumis dulu sbb wangi..dan satu lg rahsia utk bg sedap sup kita, arwah ma pesan bawang goreng tu kita buat sendiri, lg la terasa aroma tu, fuhhh...


RESEPI SUP AYAM BONDA

Bhn2:

1/2 ekor ayam - potong kecil dan bersihkan
Air secukupnya
Ubi kentang - potong 4
1 paket sup bunjut
1 inci halia - tumbuk
4 ulas bawang putih - tumbuk
1 s/t lada hitam - tumbuk
Sedikit bawang goreng
Daun sup - hiris
Garam, perasa
Sedikit minyak

- rebus ayam dan ubi kentang dgn air dan sup bunjut.
- sementara tu, panaskan minyak dan tumis bhn2 tumbuk hingga wangi dan sedikit garing..
- masukkan ke dlm periuk rebusan ayam td , masukkan juga garam dan perasa..
- masak hingga mendidih serta ayam dan ubi kentang empuk dan masak..
- tutup api dan sebelum hidang tabur daun sup dan bawang goreng diatasnya..

1 comment:

  1. Assalamualaikum....Sedap betul tengok sup ayam sini...Last week, 2 hari berturut2 saya masak ni sebab xtau nak masak apa...lagi pun lauk ni antara tersenang nak masak..sedap pun sedappppp kan....

    ReplyDelete