Friday, December 30, 2011

Bubur Jagung Serasi Bersama......


Ni bubur jagung yg selalu arwah ma buat utk kami...sampaikan anak2 Liza pun dah tak pandai nk mkn bubur jagung yg biasa tu....kalau nmpk bubur jagung yg biasa tu diaorg akan tanya knp bubur jagung tu kaler mcm tu? ye la nak oiii, tu la bubur jagung yg biasa org buat....tu la jawapan umi dia sbb nk suruh diaorg mkn.....ekekekeke

Liza letak nama serasi bersama tu kan sbb bubur ni ada gandingan rasa jagung, durian dan pulut yg bg Liza mmg ngam bersama...bila perut dh kenyang ni, takde idea pulak nk bebel pjg2, so ape kata kita terus tgk resepi yer...

RESEPI BUBUR JAGUNG SERASI BERSAMA

Bhn2:

5 tongkol jagung - ambil isi ( kalau nk guna isi jagungyg ready made pun blh,Aiman xkisah)
5 ulas durian / lebih
Segenggam beras pulut - basuh bersih
1 biji kelapa- ambil santan
Gula secukup rasa
Sdkt garam - utk bg rasa lemak
Daun pandan

- rebus isi jagung hingga masak dan lembut.
- masukkan semua bhn ke dlm periuk jagung td dan masak.
- bila pulut dah masak, tutup api.
- dah pun siap...wallllaaaa



Bubur ni mmg kenyang sikit sbb ada pulut kat dalam tu..tp mmg sedap dan berbaloi pada sesape yg minat mkn jagung....betul wa cakap luu....hihihihihi




Nasi Lemon dan Sambal Udang.....

Pertama kali buat n makan nasi lemon ni...jakun katakan...hihiihi..amik dr buku Resipi Kenduri Kahwin Pak Engku, mula2 nk buat tu was2 jugak, tkt tak dapat sambutan dr ahli majlis tertinggi kat umah ni...tp try buat jugak sbb nk habiskan lemon yg beli hari tu....

Resepi ni simple jer tp mmg berbaloi, angah ckp mcm nasi beriani...huhhhh mmg betul2 mengampu bdk srg tu...dan yg penting hubby pun suka, sampai siap cakap lain kali blh buat lg....amboi3...sebelum rasa nasi ni risau jugak tkt rasa masam lemon tu mmbantutkan selera anak2 Liza, tp alhamdulillah tak seperti yg dijangka...nasi ni langsung takde rasa masam dan bau dia mmg wangiiii....

So pada sesape yg nk try buat nasi ni silalah tgk resepi kat bawah yer, jgn malu2...



RESEPI NASI LEMON PAK ENGKU

Bhn2:

1 kg beras basmathi
100 gm marjerin
1/2 tin susu cair
1/2 s/t serbuk kunyit - Liza guna pewarna kuning lemon
1 biji lemon ( parut dan ambil jusnya)
1 liter air
Garam, serbuk perasa

Bhn2 tumis:

3 ulas bwg merah - kisar
2 ulas bwg pth - kisar
1 inci halia - kisar
1 tangkai daun sup - potong
1 tangkai daun pudina

- panaskan marjerin dan masukkan bhn2 kisar, goreng hingga garing.
- masukkan bhn tumisan yg lain hingga naik bau.
- masukkan air, susu cair, srbk kunyit / pewarna, garam, srbk perasa, lemon parut dan kacau sebati.
- akhir sekali, masukkan beras dan biarkan hingga masak.



                 Nasi lemon bersama pelakon2 tambahan, sambal udang dgn dalca daging..


RESEPI SAMBAL UDANG

Bhn2:

1 kg udang - buang kepala dan bersihkan
2 senduk cili mesin - terpulang ikut kepedasan masing2
2 labu bwg besar - kisar
2 ulas bwg pth - kisar
1 inci belacan
Sdkt air asam jawa
Garam, gula dan perasa
Minyak

- panaskan minyak dan tumis bhn2 kisar dan cili mesin hingga naik bau dan pecah minyak.
- masukkan air asam jawa, garam, gula dan srbk perasa secukupnya.
- bila kuah sdkt pekat, masukkan udang dan biar hingga udang masak..



Apam Karamel / Gula Hangus....


Assalamualaikum semua...pagi ni bekpes dgn ape yer? Apam gula hangus ni kan mmg peberet Liza, selalu sgt buat ni...rasa karamel tu yg sedap, mmg mengasyikkan...lepas satu satu masuk mulut, mkn sampai tak hengat....hihihihi

Dari dulu lg Liza mmg suka guna resepi ni, tp ada jugak yg Liza try buat apam karamel tanpa telur...kalau nk tgk versi apam karamel tanpa telur, tgk kat SINI yer...kali ni Liza nk share apam karamel yg guna telur pulak...resepi ni hasil intai2 kat MyR dr Junjs11 yang katanya resepi asal dr sis Rossya...thnx utk kedua2nya sbb apam ni mmg best dan menepati selera family Liza...

Liza panjangkan resepi kat sini pulak yer....

RESEPI APAM KARAMEL / GULA HANGUS

Bhn2:
  • 150gm gula dan 100 ml air-dibuat gula hangus
  • 70gm butter-cairkan
  • 75gm susu cair
  • 1 biji telur dipukul
  • 150gm tepung
  • 1 sudu teh baking soda
  • secubit garam
  • 75gm gula


Cara-cara

  1. Masukkan butter, susu cair dan telur kedalam gula hangus.
  2. Dalam mangkuk lain, ayak tepung dan soda. Masukkan garam dan gula. Masukkan campuran gula hangus tadi. Kacau sebati.
  3. Masukkan kedalam loyang yg dialas kertas dan di gris. Kukus selama 30min atau lebih.

Thursday, December 29, 2011

Kek Pelangi Kukus...



Ni kek pelangi versi org tak berapa nak rajin...opppsss bkn org malas yer..cuma tak berapa nak rajin....muhahahaha..org lain buat  bakar dulu kek ni satu2, tp Liza buat kukus selapis2...ni kes tak berapa nak rajin tunggu kek tu dibakar satu2....rasa macam lambat jer nk abis, lepas tu kena lapiskan pulak satu satu kek tu....iishsshh malas betul...

So dgn semangat yg tak berapa nak rajin, Liza pun terpikir la nak kukus kek tu...cepat la sikit siapnya....hihihihii

Bdk Yana tu pulak asyik minta nk kek Minnie Mouse, dia tak tau ke umi dia ni keras tangan nk buat benda2 cmtu....tp kan anak punya pasal tak pe la, buat jugak walaupun tak berapa nk cantik..janji nmpak rupa Minnie Mouse...mak budak baru belajar katakan, sbb tu malu nak tunjuk....hahahaha

Resepi kek pelangi ni Liza ambil dr umah Kak Ita Masam Manis atau blh jugak tgk kat umah Kak Zu ,tp kalau tgk yg Kak Ita ngan Kak Zu buat mmg jauh lebih cantik dr kek Liza...almaklumlah sifu ngan anak murid....ekekekeke..tp kek ni mmg sedap, bak kata Kak Ita, kek ni moist dan lembut..jom kita tgk resepi pulak yer,nnt senang2 blh la cuba...


RESEPI KEK PELANGI

Bhn2:

3 cwn tepung gandum
4 sdk baking powder
1/2 sdk garam
1 cwn butter ~ suhu bilik
2 cwn gula castor ~ kurangkan sebab manis
5 biji putih telor ~ suhu bilik
2 sdk esen vanila
1 1/2 cawan susu segar ~ suhu bilik
pewarna - oren, merah, kuning, biru, ungu dan hijau

Sediakan loyang 8 inc ~ kalau boleh 3 loyang

Sapu loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper.
sapukan juga baking paper dengan butter
Panaskan oven pada suhu 170C

Ayakkan tepung, baking pwder dan garam ~ ketepikan

Dalam bekas mixer pukul butter dan gula sampai kembang dan gebu atau butter bertukar warna putih .
Masukkan telur putih dan pukul lagi sampai gebu dan ringan
Masukkan esen vanila
Kemudian slowkan yang paling perlahan sekali, mixer, masukkan tepung berselang seli dengan susu segar

Boleh juga guna spatula dan guna kaedah kaup balik.
*Tepung kena berselang seli dengan susu. Mulai dengan tepung dan akhiri dengan tepung juga.
maksunya : tepung ~ susu ~ tepung ~ susu ~ tepung ~ susu dan akhir mesti tepung

Kemudian bahagikan adunan sama banyak dalam 6 bekas berasingan

*timbang setiap adunan supaya dia sama tebal bila dah siap di bakar

Letakkan pewarna dalam setia bekas dan gaul rata
Masukkan dalam loyang
Bakar adunan tadi satu persatu dalam oven pada suhu 170C letrak pada rak bawah menggunakan api atas dan bawah dan bakar selama 15 ~ 20 minit atau sehingga kek benar-benar masak.

Bila dah masak letak atas redai
Tunggu dia sejuk sekejap dan kemudian terbalikkan
Kemudia boleh lah teruskan membakar pada adunan yang lain satu persatu hingga siap 6 lapisan
Jangan tindih2 kan kek bersama kerana kek mudah melekat dan nanti kek nampak comot dan tak cantik bila dia bertindih dan melekat antara satu sama lain.



Ni cara Liza kukus kek ni yer...

- panaskan kukusan, masukkan satu lapisan warna pilihan dan kukus hingga masak.
- bila dah masak, angkat dan sapu dgn strawberry filling/ jem kegemaran di atasnya.
- masukkan pula adunan warna yg kedua diatas jem td, ratakan dan kukus hingga masak
- ulang langkah2 di atas hingga habis adunan kek.
- Liza buat 4 kaler jer, kan dah cakap versi tak berapa rajin...hhahaaha

Untuk topping kek ni Liza guna Stabilized Whipped Cream yg amik dr dapur Kak Ita jugak...thnx yer kak ita....caaaayaaaanng akak....muahhhhh

STABILIZED WHIPPED CREAM

Bhn2:

2 sudu besar gelatin
4 sudu besar air
2 cawan whipping cream
1/2 cawan gula icing
1 sudu teh esen vanila.

Sebelum kita mulakan untuk buat Stablised Whipped Cream
Pastikan mangkuk pemutar dan alat pemutar di simpan atau di sejukkan dulu dalam peti ais selama 15 minit
Pastikan Whipping Cream benar2 sejuk baru keluar dari peti ais
Mula-mula kita masukkan air dulu dalam sebuah mangkuk kecil
Kemudian barulah masukkan gelatin dan kacau rata
Kemudian panaskan bahan ini di atas api perlah sehingga gelatin melarut
Sejukkan bahan gelatin ini pada suhu bilik ketepikan

Keluarkan mangkuk dan pemutar dari peti ais
Tuangkan whipping cream dan putar dengan kelajuan sederhana
Kemudian masukkan esen vanila dan gula sedikit demi sedikit hingga ia hampir mengeras
Tuangkan gelatin dan terus putar hingga ia kental.
Pastikan tidak terlebih pukul kerana adunan akan berair dan sudah semestinya ia tidak boleh di gunakan lagi



Sandwic Double Decker....


Assalamualaikum dan salam manis buat kengkawan semua....ari ni terlintasnk buat sandwic double2ni oz dok pikir nk bg anak2 lebihkan makan sayur...kalau buat sandwic biasa tu kan sayur sikit jer, bila buat cmni, diorg mmg xde choice la......hihihihi

Nak buatnya senang jer, cuma kena buat coleslaw dulu...act anak2 Liza mmg suka mkn coleslaw, so mmg kena dgn selera diorg la buat sandwic cmni..nasib baik jugak kan...hihihi

Macam ni jer cara buat dia...

SANDWIC DOUBLE DECKER

Bhn2:

3 keping roti sandwic - potong kulit tepi
1 keping meatloaf - Liza guna ayamas (rebus sekejap)
Sedikit coleslaw
1 keping keju cheddar
Cili sos, mayonis


- ambil sekeping roti, letak meatloaf diatasnya
- letakkan pula keju diatasnya dan bbh cili sos dan mayonis
- ambil sekeping lagi roti dan tindan diatasnya.
- letak pula coleslaw dan roti sekeping lg.
- dah siap...



                               Taraaaa...dah pun siap, moh kita mkn....Bismillah


Wednesday, December 28, 2011

Acar Timun Masak...

Assalamualaikum semua...dah lunch ke? mst ada yg tgh bersandar kekenyangan kan...huhhhh sedapnya kalau ada org tolong masakkan.....kalau ada yg belen2 tu, jgn la segan2 pos kat Liza ni, Liza tunggu taww...hihhihii

Sebenarnya kali ni juz nk share acar timun masak resepi dr arwah ma jugak...biasanya dia akan buat utk digandingkan dgn nasi2 spesel.....Liza mmg suka acar2 cmni kalau nk compare dgn acar mentah tu, tp kalau dh malas tu terpaksa telan jugak la.....muahahaha

Ok, let's go...go ke mana? intai dapur la....hihihihii


RESEPI ACAR TIMUN MASAK

Bhn2:

1 btg timun - bersihkan, buang biji tengah dan potong panjang
1 btg carrot -potong nipis panjang
1 biji cili merah - buang biji dan potong panjang
2 ulas bwg pth - tumbuk
3 ulas bwg merah - tumbuk
1 s/ k biji sawi - 1/2 digrg tanpa minyak dan tumbuk
3 s/b cuka
1 s/b cili mesin
Garam, srbk perasa dan gula
1/2 s/k srbk kunyit
1 cwn air
Minyak

- timun dan carrot yg tlh dipotong direndam dgn air kapur sekejap.
- panaskan minyak dan tumis bhn2 tumbuk, cuka, cili mesin, srbk kunyit dan biji sawi yg 1/2 lg.
- tumis hingga wangi dan masukkan air, garam dan gula dan biar mendidih.
- masukkan timun, karrot dan cili merah.
- masak jgn terlalu lama.
- bila semua dh sebati dgn rasa, tutup api dan blh dihidangkan...

Tuesday, December 27, 2011

Tauhu Sumbat....


Taraaa...sape yg tak pernah mkn tauhu sumbat, angkat tangan cepat....hihihihi...ni kan biasanya org buat masa bulan pose tp Liza buat bila2 masa jer tekak terasa nk mkn...resepi ni resepi dr arwah ma,kiranya resepi peberet dan resepi wajib kami tiap kali bulan pose..


Kalau time arwah ma buat tauhu ni, kitaorg mmg dah tak pandang dah menu lain masa tu...masing2 berebut mkn tauhu ni....issshhhh3 tamak betul...hihihi..mmg dr dulu lg Liza biasa mkn tauhu ni dgn kuah sambal, so sekarang mmg tak pandai nk mkn dgn kuah kacang walaupun org cakap sedap...ye la,ikut selera masing2 la kan...


Kalau nk tgk resepi ni blh la link kat SINI yer, malas la pulak nk tempek lagi sbb senang sangat....hihihhi


              Terliur tak.. kalau sape nak, cepat datang sini, dah nak abis dah ni....wakakakaka

Ayam Lada Hitam Bundo...


Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua...pekabar ye? diharapkan semua sihat2 selalu, maklumlah sekolah pun dah nak bukak ni.....rasa macam bru semalam jer sekolah cuti kan....hihihhihii
Bila ingatkan sekolah nak bukak ni sebenarnya rasa sedih jugak....ye la maknanya akan berjauhan lglah dgn abang (anak sulung Liza)...tp tak pe la, berkorban utk kejayaan pd masa depan...kan abang...

Masa2 terakhir ni Liza sibuk masak ape yg dia nk mkn...masa ni jugak la Liza akan try resepi2 spesel....kang dia takde rasa ralat pulak nk masak kan....hihihi...ari tu pun try buat ayam lada hitam hasil selongkar kat  dapur bundo...mmg sedap ayam ni...ye la sape yg tak kenal kak pah aka bundo tu kan....resepi2 kat dapur dia semua menarik....so pada sesape yg nak cuba buat ayam ni, tgklah resepi kat bawah yer....

Liza letak resepi kat sini pulak yer bundo...mintak halal dunia dan akhirat....



RESEPI AYAM LADA HITAM BUNDO

Bhn2:

1/2 ekor ayam potong kecil , gaul dengan kunyit dan sedikit garam
1cm halia dihiris nipis dan dipotong halus memanjang
2 ulas bawang merah dihiris nipis
2 ulas bawang putih dihiris nipis
2 biji cili merah dihiris - xde stok1 biji bawang besar dipotong bulat
1 sudu kecil lada hitam ditumbuk kasar
2 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap masin
sedikit air
daun bawang dan daun sadri dihiris


- Goreng ayam separuh masak. Ketepikan.
- Panaskan minyak. Tumis halia, bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
- Masukkan ayam. Bubuh sos tiram, kicap dan sos lada hitam. Gaul rata.
- Tambah sedikit air. Gaul. Masukkan lada hitam dan cili. Masak hingga kuah pekat.
- Akhir sekali masukkan bawang besar, daun bawang dan daun sadri. Tutup api.


Mmg sedap ayam ni...angah cakap mcm rasa chicken chop la pulak....macam2...yg penting mmg sedap...terima kasih buat bundo atas resepi yg sedap ni dan yg penting senang.....hihihihi

Thursday, December 22, 2011

Cucur Bayam....

Assalamualaikum dan salam penuh kasih sayang buat semua kengkawan...cuaca kat sini nmpk mendung jer hr ni, mintak2 la tak hujan sbb bnyak benda yg nk kena settlekan...bila dah hjan ni ape benda pun malas nk buat,mmbuta jugak la yg best....hihihihihi....hari ni Liza breakfast simple jer, dgn cucur bayam...pernah mkn tak? Liza dapat resepi ni dr bibik jiran sebelah dlm 5 thn lepas....Liza suka masukkan sayuran dlm benda2 yg anak2 suka...kiranya 2 dlm 1 la....kalau tidak, nmpk jer sayur letak tepi, tmbah2 si Yana tu...tp bila dh masukkan dlm cucur ni, fuhhhh mmg selamat, dia mkn pun tak banyak songe, siap mkn bertambah2 lagi...hihihhihii


 
Sebenarnya cucur ni rasa dia cm cucur bilis biasa jer sbb tu la anak2 Liza tak perasan ada sayur kat dlm tu...nk buatnya pun mmg cm cucur bilis yg biasa tu cuma tmbhkan bayam yg dihiris....senangkan...Liza buat ni takde sukatan, main campak2 jer...so kali ni resepi pin tak de sukatan yer,ikut selera masing2..

RESEPI CUCUR BAYAM

Bhn2:

Tpg gandum secukupnya
Daun bayam - hiris halus
Bwg merah - tumbuk
Ikan bilis - tumbuk kasar
Air
Garam secukup rasa
Minyak - utk menggoreng

- masukkan tpg gandum, bayam, garam dan bhn tumbuk ke dlm bekas
- tambahkan air perlahan2 dan adun sebati
- bila adunan nmpk dh ok, maka blh lahpanaskan minyak dan grg...



Bg Liza yg mmg penggemar setia atau lbh senang lg cakap hantu cucur la, cucur ni mmg sedap cm cucur lain jugak... bg anak2 yg tak suka mkn sayur tu, blhla cuba cucur ni....Insyaallah.. anak suka, ibu setuju......hihihihihihi


Wednesday, December 21, 2011

Pizza dan Roti.....All In One (Basic Sweet Dough)


Pagi td dah breakfast berat kan....so utk lunch ape kata kita mkn pizza pulak....ringankan sikit perut tu....tp awas yer,tetap tak boleh mkn bnyak2 nnt seluar mkin kecik sape yg ssh......Liza jugak yg susah kan....hihihhihihi



Alkisahnya nak buat roti guna resepi ni tp masa bibik dok sibuk menguli anak2 request pizza la pulak....so ape lg, kena tukar plan la....maka terjadilah pizza n roti dlm satu resepi.....senang kan....hihihihi

Liza buat roti kali ni ikut resepi dr Chef Noraini...mmg gebu dan lembut sgt....dah sejuk pun still lembut pizza tu...best wa cakap lu....

Malas la nk citer pjg2, jom kita intai resepi kak noraini yer.....

RESEPI BASIC SWEET DOUGH

Bhn2:

400 gm tepung roti
100 gm tepung superfine (kek)
100 gm gula kastor
5 gm garam
20 gm susu tepung
1/4 sudu teh bread improver
1 biji telur B, dipukul
1 peket (11 gm) yis segera Mauripan
40 gm shortening
250 gm air

Cara Membuatnya :
1. Satukan tepung, gula, garam, susu tepung, bread improver dan yis. Gaul rata.
2. Buatkan lubang di tengah dan tuangkan telur dan air. Gaul hingga menjadi doh yang kasar.
3. Masukkan shortening dan gaul/pukul lagi hingga menjadi doh yang lembut dan elastik. Jika guna mesin 10- 15 minit. Pakai tangan 20 minit. Doh yang cukup elok diuli boleh ditarik nipis seperti roti canai.
4. Masukkan dalam bekas besar dan biarkan ia mengembang selama 45 minit dan naik 2 kali ganda.
5. Tumbuk doh bagi membuang anginnya dan uli sebentar ke bentuk asal.
6. Timbang doh seberat 60 gm dan bentukkan. Boleh juga diletakkan inti di tengahnya.
7. Susun dalam dulang pembakar dan biarkan ia naik 30 minit lagi . Masa bergantung kepada suhu bilik. Ia perlukan suhu 35 - 40 darjah celcius untuk naik dengan elok.
8. Gliskan dengan campuran telur dan air susu .
9. Bakar pada suhu 200 darjah celcius selama 20 minit hingga masak.


RESEPI SOS PIZZA

Bhn2 sos :
1 biji bwg besar - kisar halus
2 ulas bwg pth - kisar halus
1 biji tomato buah - kisar halus
1 tin kecil tomato puri
3 s/b gula
1 s/t garam
2 s/b minyak masak
Rempah oregano
1 paket daging kisar

Topping:
1 biji cili benggala
1 biji bwg besar
Keju mozarella
Nenas kiub
Sosej ayam /dgg
hirisan tomato
cheese mozarella
cheese cheddar


- panaskan minyak dan tumis bhn2 kisar hingga naik bau.
- masukkan tomato puri dan dgg kisar.
- masak hingga dgg masak dan biarkan mendidih kjp.
- masukkan rempah oregano, garam dan gula secukup rasa.
- masak hingga sos pekat dan blh lah diangkat.
- sejukkan sebelum disapu ke atas pizza...
- sapu sos ke atas pizza dan tabur topping kesukaan.

Liza buat 2 jenis topping, satu sosej dan satu lagi topping tuna..

Topping Tuna:                                    

Sos pizza

1 tin tuna mayonis
Sos thousand island /mayonis
Nenas kiub
Crabstick
Cheese mozarella
Cheese cheddar
- tabur semua atas pizza dan bakar hingga cheese cair yer.....yummmyyy
Satu lg roti yg Liza buat dr adunan doh yg sama...roti ni Liza letak filling jem stroberi...anak2 liza pun suka jugak roti ni, berebut2 pulak diaorg nk mkn....
Sebenarnya buat sendiri lg puas hati kan...blh letak topping bnyk2...kalau kat kedai ciput jer diaorg letak, kedekut bebenor.....hihihihi


Tuesday, December 20, 2011

Nasi Lemak Basmathi....




Assalamualaikum dan salam manis buat semua pengunjung2 blog Intai Dapur....semenjak kebelakangan ni kan, Liza tgk ramai betul yg dok tayang nasi lemak...dan kebetulan dah lama Liza tak buat nasi lemak....so kali ni nak cari la resepi nasi lemak yg berlainan sikit, yer la kan asyik yg sama jer....sebenarnnya terliur tgk Quinnie buat nasi lemak daun pisang hari tu, tp daun pisang takde stok la pulak......


Cari punya cari terjumpa lah resepi nasi lemak kat dapur Kak Ita....yg bestnya kat dapur kak ita ni mmg bnyak resepi nasi lemak, pilih jer yg mana berkenan..kan kak....hihihhii



Tp kali ni Liza pilih yg simple jer..ye la masak pagi2 ni kdg2 ikut mood jugak....kalau dtg angin M tu maknanya yg simple la breakfast hari tu...tp kalau cik hubby kat umah, nak tak nak pun kena rajin masak.....kunun2 nak jd isteri mithali la.....jgn mare noooo....hihihihihi



Kak Ita...Liza mintak izin CnP resepi kat sini yer....terima kasih kak...

RESEPI NASI LEMAK BASMATHI

Bhn2:

2 cawan beras basmathi
di rendam sekejap, cuci bersih dan toskan airnya.
3 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - di hiris
2 ing halia - di hiris atau dititik
2 sudu kecil halba
2 helai daun pandan - di siat dan di simpul
1 cawan santan
1 1/2 cawan air
sedikit minyak untuk menumis

Panaskan minyak dalam kuali
Tumiskan bawang merah, bawang putih, halia, daun pandan dan halba.
Bila dah naik bau, masukkan beras basmathi tadi dan goreng sekejap bersama bahan tumis
Masukkan air dan santan
tambahkan garam secukup rasa.
Bila dah didih pindahkan ke dalam periuk nasi dan tanak nasi seperti biasa.
Kacau nasi supaya pati santan tidak berketul
Setelah nasi kering bolehlah di hidangkan bersama, sambal tumis ayam, udang atau ikan bilis.
Di makan juga bersama hirisan timun dan telur goreng.



Sos Cheezy Wedges ala2 KFC...wowwww

Dah lama Liza tercari2 resepi ni...akhirnya berjumpa jugak dgn idaman hati....masa buat hr tu pun nervous semacam, tkt tak jadi lg....Alhamdulillah anak2 mmg suka sgt ngan rasa sos cheese kali ni...
Sebenarnya Liza terjumpa resepi ni kat Sini..terima kasih bebanyak kat Norhana...


Liza panjangkan resepi ni kat sini pulak yer, mintak halal yer Hana...


RESEPI SOS CHEEZY WEDGES ALA2 KFC

Bhn2:

2 ½ sudu mentega
2 ½ sudu tepung gandum (kalau nak lagi pekat lebihkan tepung)
1 liter susu segar
4 sudu kecil garam (secukup rasa..kalau tak mau masin kenalah sukat dan rasa)
2 sudu besar serbuk cili
2 sudu kecil serbuk lada putih
12 keping cheddar cheese (saya guna jenama cheesedale)
Sedikit pewarna kuning telur untuk cantikkan lagi warna chezzy

Cara-cara
Cairkan butter, masukkan tepung gandum, kacau jgn bagi berketul, masukkan susu, masukkan serbuk cili, serbuk lada putih dan masukkan cheddar cheese… masak hingga kepekatan yang dikehendaki. Letak pewarna kuning telur untuk naikkan seri cheezy. Mula2 nampak je cair..tapi bila dah sejuk sket dia jadi kental.




Ni sos keju yg Liza buat..hanya 1/2 adunan jer tp tu pun masih berbaki lgi....bnyak jugak la yg dapat...mmg sedap sgt, cubalah pada sesape yg suka sgt ngan cheesy wedges tu.....mmg berbaloi..



Mashed Potato / Kentang Putar.....

Side dish yg Liza gandingkan bersama grilled chicken chop hari tu....selalu buat mashed potato ni dan selalu guna resepi yg sama sbb anak2 suka....resepi ni amik dr umah Hana tak lama dulu...mmg best...tp kali ni Liza cuba tambahkan sdkt susu segar...

Jom la kita tgk resepi yer..


RESEPI MASHED POTATO / KENTANG PUTAR

Bhn2:

  • 5-6 biji kentang
  • 2 sudu besar butter
  • 1 sudu besar mayonis
  • 2 sudu besar susu segar
  • sedikit blackpepper
  • garam
Cara-cara
  • Kupas kulit kentang. Potong 4 atau 6. Rebus sehingga empuk. Toskan. Satukan semua bahan dan lenyek hingga lembut dan gebu. Ketepikan.

RESEPI GRAVY @ SOS KENTANG PUTAR
  • 650 ml air
  • 5 sudu besar stok ayam (sy guna brand Maggi)
  • 1 biji bawang besar - cincang
  • 1 batang saderi - cincang
  • 40 gm mentega
  • 20 gm tepung gandum- bancuh dgn sedikit air
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • sedikit serbuk lada hitam
  • kicap pekat
  • garam- hana tak letak sbb dah masin
  • susu segar - Liza tambah
Cara-cara
  1. Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.
  2. Masukkan semula air rebusan ke dalam periuk. Masukkan butter, sos tomato, kicap (bergantung kehitaman yang dikendaki) dan sos tiram. Kacau sebati.Kemudian masukkan blackpepper.
  3. Masukkan garam jika perlu.NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.
  4. Kecilkan api, bancuh tepung dengan sedikit air, kemudian tapis utk mengelakkan berketul2. Masukkan ke dalam periuk sos tadi dan kacau perlahan. Masaklah ikut pekat mana yg disukai.
  5. Curahkan ke atas kentang putar.

Grilled Chicken Chop...




Assalamualaikum wbt dan salam bertemu kembali.....hari ni kan Liza nk share chicken chop yg buat weekend ari tu...act family Liza akan prefer yg gril dpd yg grg tu...so kena lah rajin2 menggril kan...hihihihi

Anak sulung Liza selalu request chicken chop ni tiap kali balik cuti....dan kali ni pun sama....hiisssshhh nk mkn yg sedap jer.....tak pe2, janji belajar pandai2 ye abg....selalu liza buat ayam tu guna resepi ayam panggang KR, tp kali ni Liza ubah selera guna resepi dr blog Kak Wan...mmg sedap dan satu lagi resepi yg  menepati selera kami sekeluarga....thanx yer K1

Moh kita intai resepi yg best ni yer...


RESEPI GRILLED CHICKEN CHOP

Bhn2:
1 ekor ayam ( di belah 4 dan ‘debone’kan ayam – dapat 4 keping )
1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk) / 1 sudu besar sos lada hitam
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap manis
1 sudu makan kicap masin
1 sudu makan jus limau
1 sudu besar jus halia ( 1 inci halia di tumbuk dan perah jusnya kedalam ayam)
1 sudu kecil serbuk ayam ( granulled chicken stock)
1 sudu besar minyak bijan K1 tambah

Cara Penyediaan
1. Satukan semua bahan dan gaul dengan ayam hingga rata. Kemudian perap di dalam peti sejuk selama beberapa jam. Seelok-eloknya semalaman.
2. Semasa hendak membakar gaulkan dengan sedikit minyak masak dan bolehlah di bakar di atas periuk non stick. Balik-balikkan ayam hingga masak dan bolehlah di angkat. Saya guna pembakar elektrik je lebih mudah!

Sos Perang ( brown sause ) @ Sos lada hitam
1 labu bawang besar ( potong dadu)
1 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
1 liter air, K1 guna 800ml
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap (untuk menggelapkan sos )
1 sudu makan sos tomato atau sos chili
1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk halus)
1/2 kiub perasa ayam atau daging lembu.
Sedikit garam

Cara membuatnya :
1. Panaskan mentega dalam periuk, tumis bawang besar hingga layu.
2. Tepung gandum di larutkan dalam air hingga rata kemudian masukkan dalam periuk tumisan tadi.
3. Masukkan semua bahan lain termasuk sos-sos. Kacau atas api hingga pekat. Boleh di angkat dan dihidangkan.

* jika anda biasa guna kaedah white sos iaitu masak tepung gandum dalam mentega dulu baru masuk bahan-bahan lain boleh juga. Tapi saya lebih suka buat begini je sebab lebih senang.

** Anda boleh juga tambah cendawan dalam tin yang sudah dipotong-potong jika anda mahu. Hidanglah chicken chop anda dengan kentang goreng, salad mix vege, timun dan tomato segar!!!



                                            Amacam....nak order tak? hihihihihi

Monday, December 19, 2011

Biskut Coklat Chips Rangup....lg xtvt cuti sekolah


Satu lg xtvt mengukis yg anak2 buat hari tu...cm biasa,umi dia la komando...best jugak sesekali mengarah org buat keje ni kan....hiihhihi, tpkan diaorg ni masa komando ada, cantik jer diorg buat, tp bila komando hilang jer sjkp, jadi lah kecik besau kecik besau biskut tu,,maklumlah nk cepat siap kan...sabo je la....


Resepi biskut ni Liza amik dr umah Kak Hanieliza, chef yg tersohor tu...anak2 Liza suka kerangupan biskut ni...mgkn jugak sbb ada tambahan nestum kot...jom kita terus tgk resepi yer, mata tuan umah dah nak tertutup dah ni, tak boleh lama2....hihihihi


       RESEPI BISKUT COKLAT CHIPS RANGUP



Bhn2 A:
125 g butter
125 g majerin
1 sudu besar shortening
160 g gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla

Bahan B [gaul rata]
230 g tepung gandum]
20 g serbuk koko ] ayakkan
100 g coklat cips
50 g white coklat cips [boleh gantikan dgn coklat rice] - Liza gunakan choc chip 150 gm
50 g badam cincang [roasted]
50 g nestum

Cara
1. Gaulkan butter, majerin, shortening dan gula sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Kacau rata.
3. Masukkan bahan B perlahan dan kacaukan dengan senduk kayu.
4. Sudukan adunan kecil2 [besar guli] dalam loyang.
5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak.
6. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara.








Daging Gulai Buku Besar....

Faham tak buku besar tu? hihihi..  maknanya dgg yg dipotong tebal dan besar2 la... biasanya dgg ni dimasak ms kenduri ...tp sekarang dah mkn kurang org buat dgg cmni...ni sebenarnya peberet family Liza, nak2 pulak kalau buat dgn dgg yg ada urat2 tu....pergghhhh mmg sedap laa..sbb tu la biasanya Liza guna dgg betis utk masak ni....

Ok, jom kita tgk resepi yer, tp kali ni Liza campurkan dgg betis dgn tulang..


RESEPI DAGING GULAI BUKU BESAR

Bhn2:

1 kg daging / tulang - rebus hingga btl2 lembut dan empuk bersama sdkt garam
1/2 inci lengkuas - kisar
2 inci halia - kisar
2 btg serai - kisar
6 ulas bwg merah - kisar

2 ulas bwg pth - kisar
3 s/b cili mesin
1 paket kecik kerisik
2 s/b air asam jawa
5 s/b rempah kari
4 s/b rempah kerutup
1 cwn santan pekat
Ubi kentang - rebus hingga empuk ( biasa Liza rebus sekali dgn dgg )
Minyak
Rmph 4 sekawan
Daun pandan - 1 helai
Garam, gula / nise dan srbk perasa secukupnya

- panaskan minyak dan tumis 4 sekawan dan daun pandan, biar hingga wangi.
- rmph kari, rmpah kerutp dan cili mesin dibancuh dgn bhn2 kisar dan gaul sebati.
- masukkan rempah2 td dan tumis hingga rempah masak dan naik minyak.
- masukkan air asam jawa, kacau sebati.
- masukkan pula dgg bersama air rebusannya dan sdkt santan.
- masak hingga agak pekat, masukkan ubi kentang dan kerisik
- tambhkan garam, gula / nise dan srbk perasa.
- bila kuah dah betul2 pekat, tutup api dan sedia dihidang..

# ada juga yg terus masukkan dgg mentah, tp santan kena lbhkan sikit yer sbb dgg perlu dimasak lama sampai btl2 lembut..terpulang lah nk guna cara yg mana...#



Makan pulak dgn benda alah ni...mmg sedappppp....sape yg tak kenal benda ni, tak tau lah nk cakap apa....perghhhhhhh

Rich Banana Bread....walllaaaaaa


Assalamualaikum dan selamat bertemu kembali di minggu baru....diharapkan rakan2 semua berada di dlm keadaan yg menyenangkan dan sentiasa dipermudahkan segala urusan2 yg dibuat...Aminnn

Di kesempatan ini Liza nk minta maaf bebanyak sbb kdg2 tak sempat nk balas komen kawan2 semua....biasa la time cuti sekolah ni, bz sikit...tp jgn la kecik hati pulak yer....insyaallah sedaya mgkin Liza akan berkunjung ke rumah banglo kwn2 semua....hihihihi

So kali ni Liza nk share pulak resepi kek pisang dr cik mek molek yg dok kat Ampang tu...sape lagi kalau bkn Izah ...mula2 baca resepi tu kan, Liza macam cnfius sikit sbb cara2 dia senang sangat....sampai terfikir mgkn Izah salah tulis resepi...hahahaaha, mintak ampun yer Izah....tp last2 buat jugak bila ingatkan resepi muffin pun senang jugak kan....so, tawakkal je lah...

Alhamdulilah sempurna dan cantik kejadiannya walaupun Liza lebihkan sikit pisang tu...bab derhaka yg tak suka ni...hihihhi, nak buat cmner kn...nk perabis stok pisang terpaksa lah buat cmtu...ok lah jom kita tgk resepi yg sememangnya sedap ni...


RICH BANANA BREAD

Bhn2:

1/2 cwn butter cair
1 cwn gula * izah letak 1/2 cawan 1 sb
2 biji telur
1 sk vanilla essence
1 1/2 cwn tepung
1 sk baking soda
1/4 sk baking powder *izah tambah
1/2 sk garam
1/2 cwn yogurt plain
1/2 cwn chopped walnuts *izah tak letak
1 cawan pisang lecek - Liza letak 11/2 cawan
Choc chip 3 s/ besar - Liza tambah
Directions:

Panaskan oven 175 C. *izah guna suhu 180 C.
Dalam mangkuk yang besar, satukan gula, butter cair, telur dan vanilla, yogurt dan pisang lecek. Sebatikan.
Dalam mangkuk yang lain ayak tepung bersama baking powder, soda dan garam. Gaul rata.
Masukkan bahan basah ke dalam bahan kering.
Gaul sekadar rata.
Bakar selama 45-50 minit.
Sejukkan di atas rak. Sedap dimakan suam2.
 
 


Kek ni mmg btl2 sedap...cik hubby pun cakap cmtu jugak....jd pada peminat pisang tu silalah cuba dan rasa sendiri kesedapannya...jgn nk mintak2 yer, dah habis pun ....hihihihi

Saturday, December 17, 2011

Tart Gulung Gebu....xtvt cuti sekolah


Dah lama teringin nk buat tat gulung kak Anim ni tp asyik dok bertangguh jer...hihihihi.. Sebenarnya first time Liza buat tat gulung ni raya hari tu, tp masa tu guna resepi dr kak Hanielieza...punya la suka sgt masa tu sbb dapat buat tat yg sedap utk cik hubby yg mmg giler tat tu.... tu sbb la semangat berkobar2 nk try buat lagi tp guna resepi lain....

Dan setelah dikaji selidik (cewahhh ayat), maka resepi ni lah yg terpilih utk diuji kali ni....hihihhi
Maka Liza pun kerahkan askar2 yg tgh dok cuti ni yg buat...geram betul bila tgk diaorg ni asyik melepak depan tv....asyik2 tgk citer yg sama....isssshhhh

Jom kita intai resepi tokey tat ni...Liza copy kat sini yer kak....


RESEPI TAT GULUNG GEBU

Bhn2:

4 oz butter- 115 gram
4oz minyak sapi- 115 gram
1 biji telur gred B
1 lb tepung gandum-450 gram
sedikit garam
air sejuk


Cara2:
Pecahkan telur di dalam bekas adunan,
Masukkan butter dan minyak sapi
Gaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whisk
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Akak tidak menggunakan air sejuk tapi setelah adunan menjadi doh letakkan sebentar di dalam peti ais.
Guna acuan seperti gambar di bawah.
Tekan adunan dan bentukkan tart mengikut kesesuaian anda.
Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tat yang tebal.
Bakar pada suhu 170C-180C selama 20-25 min

Untuk Inti Puan2 boleh gunakan seperti biasa.samada yang buat sendiri atau yang segera yang sedia ada di kedai2 jualan bakery.

Akak biasa buat - Liza beli jem yg dah siap kat kedai bakery

10 biji nenas-di sagat dan toskan airnya
3 kampit gula
sedikit pewarna kuning
 

cara:
 
kacau nenas dan gula
Bila hampir kering masukkan pewarna kuning.
Kacau hingga kering dgn api yang perlahan
 
 
 
Mmg betul bagai dikata, tat ni mmg sedap sgt...tiap kali mkn, cik hubby ngan anak2 mst cakap ,' sedap la umi, mmg sedap sgt...bau dia pun wangi '.....dgn confidentnya umi dia pun jawab ',msti la sedap, resepi dr tokey tat.'...hihhihi
 
So, pada sesape yg belum mencuba lg resepi tat ni, sudi2 kanlah yer....Liza tlg promote utk kak Anim ni, tak de ape2 ke? hihihihi

Pulut Kuning Dan Rendang Daging....

Assalamualaikum dan salam bercuti2 di hari minggu...dah breakfast ke? menu ape pg ni, mst yg spesel kan...mcm Liza pun kalau hari minggu biasanya Liza akan masak sesuatu yg berat, oppppsss bkn berat nk angkat yer, maknanya  sesuatu yg kenyang, sbb cik hubby ni perut dia tak macam perut kitaorg...dia mmg dh biasa mkn yg berat2 dr kecik lg...almaklumlah org pure Kelate....dr kecik lg yg dia tahu nasi berlauk, nasi dagang, nasi kerabu dan mcm2 nasi lagi la.....nape?? tak caya, kalau tak caya cuba g Kelate dan tgk menu breakfast diaorg....

Tp nasib baik jugak anak2 mmg Liza dah ajar ikut my style la...so diaorg mmg takde masalah la kalau setakat breakfast dgn coco crunch.... 'anak suka, ibu setuju'...hihhihihi

Berbalik pada pulut kuning ni, kali ni Liza gandingkan dia dgn rendang daging...pulut kuning ni mmg peberet adik, dia blh mkn tanpa lauk, siap bertambah2 lg.....kdg2 pelik jugak nengoknya, tp tak pe la asalkan dia mkn.....

Dah banyak kali Liza buat pulut ni kan...so pada sesape yg nak resepi blh tgk kat SINI yer...




Dan utk resepi rendang dgg pulak, Liza CnP kat sini sekali lg yer...



REPI RENDANG DAGING

Bhn2:
1 kilo dgg -potong kecik
1 biji santan
6 ulas bwg merah*
2 btg serai*
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
11/2 inci lengkuas*
3 sudu besar rempah kari
1/2 s/t srbk ketumbar
1/2 s/t srbk jintan manis
1/2 s/t srbk jintan pth
4 s/besar cili mesin
kerisik
daun kunyit- potong halus
1 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa

- mesin halus bhn bertanda *
- masukkan dgg, santan, dan semua bhn kecuali kerisik dan daun kunyit ke dlm kuali.
- bila dh hampir kering, masukkan kerisik dan daun kunyit.
- masak hingga kering (kepekatan rendang bergantung pada selera msg2)
- sedia dimkn dgn nasi,pulut kuning dan nasi impit..



Laaaaa....dok tunggu gapo lagi tu, mari la pakat make pulut ni.....silo silo, buat muko tak malu deh.....muahahahahaha

Friday, December 16, 2011

Ketupat Sotong Warisan.....


Perggghhhhh...ada yang terliur tak? hihhii...sebenarnya ketupat sotong ni kakak yg request...dah berzaman dah, baru sekarang umi dia buatkan....asyik tangguh jer....biasa la banyak sgt listnya....hihihhi

Liza buat ni mgkn sama jer dgn org lain buatkan..tp tak pe, Liza nk share jugak resepi kat sini...bkn ape, utk rujukan anak2 Liza dikemudian hari....Liza CnP dr resepi mak yong MyR sbb resepi lbh kurang sama, cuma ada yg Liza tambah sikit...thnx utk resepi ni yer makyong..jom kita tgk...


RESEPI KETUPAT SOTONG
Bhn2:
  • 10 ekor sotong sederhana besar
  • 1 cawan beras pulut
  • 2 cawan santan sederhana pekat
  • 1 keping gula melaka
  • sedikit garam
  • gula secukupnya
  • sehelai daun pandan
  • 10 batang lidi- 3-4cm panjang
  • 1 s/kecil halba - Liza tambah

Cara-cara

  1. Bersihkan beras pulut. Rendam dengan santan selama 30 minit. Toskan beras. Santan bekas rendam beras tu dimasukkan ke dalam periuk.
  2. Bersihkan sotong. Keluarkan kepalanya.
  3. Isikan beras pulut ke dalam sotong 1/3 penuh. Tutupkan dengan kepala sotong. Cucuk dengan lidi supaya kepala tak tercabut. Masukkan ke dalam periuk yang ada santan tadi.
  4. Masukkan garam, gula melaka,halba dan daun pandan. Masak sehingga pekat.
  5. Ambik sikit kuah tadi dan rasa sama ada dah cukup manis atau tidak. Kalau belum manis bolehlah ditambah dengan gula.



      # Msk ketupat sotong ni kena guna api sederhana, bru pulut kat dlm tu masak sempurna..kena sabau sikit yer..#

Mee Goreng Basah...


Assalamualaikum w.b.t dan salam semua....hari ni dah pun hari Jumaat kan...sekejap jer rasa, pejam celik pejam celik dah pun seminggu....huhhhh maknanya tak lama lagi sekolah pun dah nak buka la....maka bermula la aktiviti yg memenatkan....kalau la blh cuti lagi lama kan best.....hihihihi

Kat umah ni kalau grg mee ni mmg Liza akan buat basah2 cmni...diaorg ni kalau salah buat sikit bnyak la ngomelnya, mengalahkan org tua....nyampah betul....hihihihi
So,jom kita terus intai resepi mee grg basah Liza yer...resepi ni turun temurun dr arwah ma tau...

RESEPI MEE GORENG BASAH

Bhn2:
  • 600g mee kuning
  • 2 kpg dada ayam / dgg - dipotong kecil
  • 6 ekor udang basah
  • 3 pokok sawi / kobis / taugeh/ kangkung
  • 3 sb pes lada kering
  • 2 sb minyak masak
  • 4 sb sos cili
  • 4 sb sos tomato
  • 1/2 sb kicap pekat
  • 3 cawan air
  • 3 ulas bawang putih
  • garam & ajinomoto

Cara-cara

- panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan pes lada tumis sekejap. Masuk ayam & udang gaulkan sebati.
- masuk btg sawi, sos tomato,sos cili,kicap pekat,garam dan ajinomoto. Kacau biar sekata. Masuk air dan biar menggelegak. Rasa cukup semua bahan perasa.
- masukkan mee kuning & gaul sebati. Masukkan pula sawi (daun shj), kalau nmpak air mcm dah kering atau tak cukup basah blh tambah lagi air.Kecilkan api & biar selama 4 minit. Kemudian gaul2 sekejap,bila semua perasa dah meresap dalam mee, tutupkan api.
- dah pun sedia dihidang, kalau mkn panas2 lagi besttt....