Resepi biskut ni Liza amik dr umah Kak Hanieliza, chef yg tersohor tu...anak2 Liza suka kerangupan biskut ni...mgkn jugak sbb ada tambahan nestum kot...jom kita terus tgk resepi yer, mata tuan umah dah nak tertutup dah ni, tak boleh lama2....hihihihi
RESEPI BISKUT COKLAT CHIPS RANGUP
125 g butter
125 g majerin
1 sudu besar shortening
160 g gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla
Bahan B [gaul rata]
230 g tepung gandum]
20 g serbuk koko ] ayakkan
100 g coklat cips
50 g white coklat cips [boleh gantikan dgn coklat rice] - Liza gunakan choc chip 150 gm
50 g badam cincang [roasted]
50 g nestum
Cara
1. Gaulkan butter, majerin, shortening dan gula sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Kacau rata.
3. Masukkan bahan B perlahan dan kacaukan dengan senduk kayu.
4. Sudukan adunan kecil2 [besar guli] dalam loyang.
5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak.
6. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara.
125 g majerin
1 sudu besar shortening
160 g gula halus
1 biji kuning telur
1 s/k esen vanilla
Bahan B [gaul rata]
230 g tepung gandum]
20 g serbuk koko ] ayakkan
100 g coklat cips
50 g white coklat cips [boleh gantikan dgn coklat rice] - Liza gunakan choc chip 150 gm
50 g badam cincang [roasted]
50 g nestum
Cara
1. Gaulkan butter, majerin, shortening dan gula sehingga sebati.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanila. Kacau rata.
3. Masukkan bahan B perlahan dan kacaukan dengan senduk kayu.
4. Sudukan adunan kecil2 [besar guli] dalam loyang.
5. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 180'C selama 25 minit atau sehingga masak.
6. Sejukkan dan simpan dalam balang kedap udara.
Byknya kukis...rajinnya mengkukis...dapat sebalang best ni kan...he he...:)
ReplyDeletehehehehe kak cek...meh la sini, ada lg ni...
ReplyDeleteSalam Liza..
ReplyDeletewah..rajin pulak buat biskut ek...post la kat dapur Rahel 1 balang..
Rajin betul Liza ni...2 bulang anta Ipoh
ReplyDeleteAsalamualaikum Liza..
ReplyDeleteErmm, Naz pun pernah buat cookies ni dulu2 sblm ada blog sendiri.. Mmg sedap dgn kerangupannya..
salam liza. Terasa sangat kerangupan biskut ni dalam mulut bundo
ReplyDeleteaslmkum liza.. non stop kt dpur jer ni.. akk kkdg jer panas..sejuk nya lama.. kene layan tugas2 kt sek dulu.. berangan nk buat tart pun tk mjadi2 lagi..
ReplyDeleteassalamualaikum kak liza..
ReplyDeleteaduhai mana tahan tengok biskut gini. dah lama tak buat biskut gini untuk anak2. asik beli je sekut chipsmore. buat sendiri lagi sedap. saya suke kalau ada tambahan oat. memang asik menggigitnya. cantik betul sekut akak. nampak pulak kacang2 tu.haii terasa2 menggigit
wslam rahel....ok tunggu yer, nnt Liza antar ngan belon....kuikuikui
ReplyDeletekak paty.....siappppp
ReplyDeletewslam naz...mmg sekut ni rangup kan, best bila dgr krup krap krup krap ms mkn tu.....hihihihihi
ReplyDeletewslam bundo....wahhh dah terasa tu yg bahaya tu....hihihii
ReplyDeletewslam kak zana.....sabo2 je la, nak buat cmner kan, ada tugas yg lbh penting....
ReplyDeletewslam izah....sajer jer buat sekut ni, kalau idak bdk2 tu mmg memanjang jer depan tv...berbulu pulak mata ni nengoknya.....hihihihi
ReplyDelete