Tuesday, December 20, 2011
Nasi Lemak Basmathi....
Assalamualaikum dan salam manis buat semua pengunjung2 blog Intai Dapur....semenjak kebelakangan ni kan, Liza tgk ramai betul yg dok tayang nasi lemak...dan kebetulan dah lama Liza tak buat nasi lemak....so kali ni nak cari la resepi nasi lemak yg berlainan sikit, yer la kan asyik yg sama jer....sebenarnnya terliur tgk Quinnie buat nasi lemak daun pisang hari tu, tp daun pisang takde stok la pulak......
Cari punya cari terjumpa lah resepi nasi lemak kat dapur Kak Ita....yg bestnya kat dapur kak ita ni mmg bnyak resepi nasi lemak, pilih jer yg mana berkenan..kan kak....hihihhii
Tp kali ni Liza pilih yg simple jer..ye la masak pagi2 ni kdg2 ikut mood jugak....kalau dtg angin M tu maknanya yg simple la breakfast hari tu...tp kalau cik hubby kat umah, nak tak nak pun kena rajin masak.....kunun2 nak jd isteri mithali la.....jgn mare noooo....hihihihihi
Kak Ita...Liza mintak izin CnP resepi kat sini yer....terima kasih kak...
RESEPI NASI LEMAK BASMATHI
Bhn2:
2 cawan beras basmathi
di rendam sekejap, cuci bersih dan toskan airnya.
3 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - di hiris
2 ing halia - di hiris atau dititik
2 sudu kecil halba
2 helai daun pandan - di siat dan di simpul
1 cawan santan
1 1/2 cawan air
sedikit minyak untuk menumis
Panaskan minyak dalam kuali
Tumiskan bawang merah, bawang putih, halia, daun pandan dan halba.
Bila dah naik bau, masukkan beras basmathi tadi dan goreng sekejap bersama bahan tumis
Masukkan air dan santan
tambahkan garam secukup rasa.
Bila dah didih pindahkan ke dalam periuk nasi dan tanak nasi seperti biasa.
Kacau nasi supaya pati santan tidak berketul
Setelah nasi kering bolehlah di hidangkan bersama, sambal tumis ayam, udang atau ikan bilis.
Di makan juga bersama hirisan timun dan telur goreng.
As'salam Liza
ReplyDeletenasi lemak nak makan bukan kira waktu kan, kalau dah terasa2 nak makan tapi malas nak buat. beli jerlah, k.ct pun kalau tak sempat nak buat sambal bagai. ajak jer Hubby k.ct tu beli kat warung berdekatan senang juga tak yang kecah2 kat dapur..hehehe
wslam kaa ct...kdg2 bab beli yg sedap tuuuu.....hihihihi
ReplyDeletebaru plan nak buat nasi lemak gak....hari2 kena masak mmg buntu nak buat apa...nasi lemak paling simple dan sedap khen
ReplyDeleteAssalam Liza,
ReplyDeletepagi2 sampai sini dapat makan nasilemakpula...mmmm kenyangnya sampai tengahari ni.
assalamualaikum liza...sedapnya nasi lemak basmathi.tak pernah lagi masak guna beras nih... :
ReplyDeleteAssalamualaikum Kak Liza....sedapnya nasi lemak...hari2 makan pun mcm tak jemu, tapi mana boleh hari2 makan kannnn
ReplyDeletewawawawawa...kite panggil yg ni nasik kolestrol..wahahahhaa...
ReplyDeletetp x penah serik pun mkn..tgk gambar ni pun dh terliur... :-P
betul tu ayu...asyik kit ajer dok pikir nk masak ape...mmg sakit pala ni....
ReplyDeletewslam amie...dah habis mkn nasi lemak tu yer,,,alhamdulillah....hihihihi
ReplyDeletewslam cb...guna beras basmathi ni xde la rasa kekenyangan sgt...
ReplyDeletewslm sue...mmg sedap tp kalau mkn hari2 dah tahap bahaya dah tu....hihiihi
ReplyDeleteCida....jarang2 mkn ok la, kalau mkn hari2 tarak ok maaa....hihihihi
ReplyDeletewah kak liza..cantik nasinya..sebijik2..hehehe....saya ingat nak buat lg nasi lemak tapi yg perisa pandan tu..malas la pulak..asyik makan santan je hari2...hahahha...
ReplyDeleteterima kasih kak..kasi tau rempah tu...saya ni tak perasan la pulak ada rempah kerutup cap adabi...hehehe
ye la Q...kalau mkn santan hari2 nnt sedar2 pintu umah pun jd kecik....hihihihi
ReplyDelete